23948sdkhjf

Dikeshäxa med sväng

Schaktfria ledningsdragningar hittar ständigt nya tillämpningsområden. Hårt berg betvingas sedan länge, nu kan borrningen till och med fortgå under sväng, vilket demonstrerades för ett gäng branschmänniskor strax utanför Arlanda i slutet av förra året.


Stolp-Ekeby. Den tretton ton tunga borriggen står startklar, beredd att ge sig i kast med det hårda berget under den intilliggande landsvägen. En VA-servis ska fram och det är närmast otänkbart att gräva i vägen från ovansidan. Det skulle ge allt för långvariga störningar i trafiken, även om vägsträckan mellan E4 och E18 ett par mil öster om Arlanda flygplats, inte hör till Sveriges mest trafikerade.

Valet föll därför på styrd borrning, en schaktfri teknik för ledningsdragning som efterfrågas allt mer i takt med att utrustningen blir allt mer avancerad och mångsidig.

En gång i tiden fungerade styrd borrning bäst i stenfri, lättarbetad mark, men med den så kallade AT-tekniken – där AT står för All Terrain – ökade användningsområdet avsevärt. Enkelt uttryckt bygger metoden på ett system med dubbla borrör, där det yttre styr borrhuvudet och det inre driver en lufthammare.

– Vi har arbetat med AT-teknik sedan 1995. Redan då innebar det ett tekniklyft eftersom det bland annat gjorde att arbetet kunde utföras med mindre verktyg, mindre pump och mindre kraft. Därefter har utvecklingen fortsatt kontinuerligt, säger Carl Ankell, försäljningschef på JLM Scandinavia som är generalagent i bland annat Sverige för amerikanska Ditch Witch.

– För ungefär tio år sedan började vi testa en traditionell lufthammare. Nu har vi tagit ett stort steg i utvecklingen med hjälp av en vattensmord Atlas Copco-hammare som gör att borren kan jobba även under sväng, något som ökar produktiviteten avsevärt. Vi klarar tolv till fjorton meter per timme oavsett om borren svänger eller går rakt.

– I och med att hammaren är vattensmord behöver användaren inte investera i något oljesystem samtidigt som belastningen på miljön minskar. Det är bara att koppla på kompressor och vatten och köra. Hammaren är dessutom utrustad med en hydrocyklon som effektivt separerar de fasta partiklarna från vattnet, säger Carl Ankell.

– Sedan starten har Ditch Witch tillverkat ungefär 1 500 AT-maskiner, varav vi har sålt nästan 100 – dock inte bara i Sverige.

Det är en av dessa – 13-tonnaren JT4020AT – som just gjorts i ordning för att påbörja arbetet med det cirka 35 meter långa hålet under landsvägen. Maskinen står väl förankrad i Moder Jord med hjälp av kraftiga skruvar som manövreras med hjälp av hydraulik.

På grund av den korta sträckan blir det en brant lutning på ungefär 20 grader både ner och upp. I praktiken handlar det om ett pilothål, för när borren kommer fram på andra sidan byts borrhuvudet ut mot en rymmare, som utvecklats tillsammans med Sandvik, som breddar hålet till rätt dimension på vägen tillbaka.

Dagen till ära har Jeff Davis hämtats över från Ditch Witch fabrik i Perry i Oklahoma för att sköta maskinen. Som rutinerad maskinförare beräknar han borrtiden till ungefär tre timmar, viket visar sig hålla rätt väl.

När han blåser liv i John Deere-motorn och inleder borrandet är det slut på friden i den lantliga idyllen. De 170 hästkrafterna omvandlas till ett rytande samtidigt som stenmjölet sprids för vinden när borren börjar sin välplanerade och noggrant styrda färd genom berget.

En sensor, placerad bakom borrhuvudet, skickar kontinuerliga signaler till en mätutrustning placerad mellan borriggen och den plats där borren förväntas titta fram på andra sidan vägen.

– Vi använder radiovågor och utrustningen har en räckvidd på ungefär 21 meter. På displayen i hytten kan jag läsa av exempelvis lutning, batteristyrka, djup och temperatur. Det är fullt möjligt att ställa instrumentet på marken, köra mot det, och sedan bara köra förbi. Speciellt värdefullt är det om man ska borra under en motorväg. Det räcker att placera instrumentet mellan körfälten en gång. Därefter behöver ingen utsättas för de risker trafiken innebär, säger Jeff Davies.

När borriggen gjort sitt och tystnat några timmar senare är det bara att packa ihop utrustningen och lämna platsen, praktiskt taget utan spår. Inte ens under arbetets gång behövde trafiken stoppas utan kunde rulla vidare utan besvär.

– Metodens begränsade påverkan på miljön är en väldigt viktig anledning till att styrd borrning vinner terräng hela tiden, säger Carl Ankell.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063