Liten låda löser larmet
Peter Stenlund drev eget företag och blev bestulen på verktyg, motorbåt och bil. Han beslöt att göra något åt saken. Svaret blev en liten box, mindre än en mobiltelefon. Larmet har under hösten utökats med kamerabevakning. En entusiastisk kund är Crimestoppers Sweden.
– Den hör direkt om ett lager börjar gå sönder eller motorn skär sig.
Peter Stenlund drog slutsatsen att larmet måste vara en tjänst, eftersom det har många fördelar jämfört med en produkt.
Boxen kommunicerar trå̊dlöst i bå̊da riktningar med ett serversystem som ä̈r anslutet till internet via GPRS och fast fö̈rbindelse.
– Det är en styrka att halva konstruktionen utgörs av en fysisk enhet och den andra halvan är uppe i luften, vilket gör det svårare att komma åt larmet.
I den hä̈ndelse att kommunikationen skulle stö̈ras, utsättas fö̈r skadegö̈relse eller å̊verkansförsök, så finns alla data kvar och brukaren varskos oavsett orsak.
Enligt Peter Stenlund är larmet enkelt att montera även för den mest otekniska. Efter fem minuters jobb ska det vara klart.
– Den som kan skruva ihop en Ikeamöbel klarar detta enkelt. Boxen går att tejpa, limma, svetsas eller skruvas fast.
När någon manipulerar boxen går ett tyst larm så tjuvarna vet inte om att polisen är på väg. Larmet går iväg till en server flera hundra mil länge bort. Boxen kan sitta fullt synlig eller dold.
– Om man hittar larmet kan det bearbetas med slägga eller öppen låga eller annan yttre åverkan och ändå länge vara intakt.
Peter Stenlunds företag Vendolocus säljer licenser på boxen och sedan får köparen stå för och utveckla tjänster. Den första applikationen var larm på skogs- och entreprenadmaskiner.
Larmet kan styras av användarens mobiltelefon, genom att ringa till mobiltelefonen eller ladda ner en app.
– Det går att tända eller släcka maskinens strålkastare och koppla till och från även annan utrustning, säger Peter Stenlund.
Eller så kan kunden välja att låta larmcentralen ta över skötseln eller välja båda alternativen. Larmet utlovas vara ständigt dugligt vilket beror på täta funktionskontroller,
– Larmet testas flera gånger i minuten.
Henrik Åkerdahl, skadeförebyggare på Trygg Hansa, rekommenderar larmet liksom Crimestoppers Sweden. Enligt det senare företagets statistik själs årligen byggmaterial, verktyg och små maskiner som vibroplattor för miljonbelopp varje år. Under förra året stals det på svenska byggen för 1,3 miljarder kronor och dieselstölderna uppgick till 47 miljoner kronor totalt. Crimestoppers använder Hyrlarm och har ett 30-tal larm ute hos kunder, främst maskinentreprenörer. Vd Magnus Rydhult är entusiastisk över innovationen.
– Behändigt eftersom allt ligger i samma box. Man vill ju veta innan containern är öppen att tjuven är där.
De tillfällen då larmet varit till stor nytt är otaliga. Crimestoppers har grävt ner larmet i järnrör under vägbommar. När tjuvar har slagit sönder vägbommen har larmet gått och polisen hunnit gripa förövarna. Norr om Ludvika monterades larmet på ett diesellock.
– Larmet gick och vi kunde gripa tjuvarna på plats, säger Magnus Rydhult.
När någon slog på locket på en dieseltank i Nora gick också larmet
– Vi har larmat sjöcontainers och vid minsta lilla åverkan så går larmet.
Att samtidigt koppla in kamera som nu är möjligt är det ultimata enligt Magnus Rydhult.
– Hinner vi inte fram finns det bild på gärningsmannen och eftersom det är fri bevisrätt i Sverige och man följt svensk kameralag hur man sätter upp kameror är det ok som bevis, säger Magnus Rydhult.