23948sdkhjf

Pon Equipment säger nej

Det går att kundanpassa maskiner och CE-märka om dem, men då måste man följa konstens alla regler. Det uppger Kristian Johansson på Pon, som ibland tvingas säga nej till kundernas önskemål.

Enligt Pon Equipment, som säljer Caterpillars utbud i Sverige är det många kunder som vill få sin fabriksnya maskin kundanpassad på ett sätt som kan påverka CE-märkningen.

– Det rör sig om ungefär ett tiotal maskiner om året. Kunden är inte alltid införstådd med hur detta kan påverka CE-märkningen som är lagstadgad. Vi utför inga kundanpassningar som ej går att CE-märka. Det finns många oseriösa leverantörer som uppfyller kundens önskan, men som inte sköter CE-processen, uppger Kristian Johansson på Pon.

Önskemålen rör sig om bland annat spakstyrning, radiostyrning, bredare däck, rälshjulsanpassning och draganpassningar med mera.

Enligt Kristian Johansson går Pon ofta kunden till mötes, men inte alltid.

– På 80- och 90-talet då CE-märkning inte fanns, uppfyllde vi oftare kundens önskemål, men i dag tittar vi alltid på om projektet är genomförbart tekniskt, går att CE-märka samt om det är ekonomiskt försvarbart.

Anpassningen sker alltid i samråd eller samverkan med tillverkaren, som bidrar med dokumentation även om det är Pon som utför anpassningen. Enligt Kristian Johansson är det normalt sett lätt att få tillverkaren att medverka.

– Det beror på projektets karaktär och storlek.

Om tillverkaren inte medverkar blir det kalla handen även från Pons sida.

– Då säger vi nej till kunden.

Att CE-märka om maskinen efter en anpassning är en självklarhet för Pon, uppger Kristian Johansson.

– Vi är en seriös leverantör och i dessa frågor samarbetar vi alltid med SMP och SP.

Om en anpassad maskin går sönder eller om det sker en olycka, vilken part ska stå för garanti, ersättning etcetera?

– Detta är frågor som måste ha ett entydigt svar. Precis som i alla garantifall tittar man på om det är ett handhavandefel eller ett produktfel och om det ligger inom garantitiden. Eventuella ersättningar eller ej regleras enligt Maskin03, säger Kristian Johansson, som anser att Pons kunder kan känna sig trygga om maskinen har anpassats av Pon.

Fotnot: Läs mer om kundanpassning av maskiner och hur det kan påverka CE-märkningen här och här. Läs även om hur Björn Bäckström, Maskinleverantörernas vd, resonerar i frågan här. Kommentarer från fler leverantörer finns också; läs vad Swecon säger här, EMS Group uttalar sig här och PG Marketing här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.089