Klurig lösning kan vara farlig
Svenska entreprenörer är finurliga och har många goda idéer om hur just deras maskin skulle kunna anpassas. Andra uppslag är inte lika bra och då måste leverantörerna sätta stopp. Det anser Björn Bäckström på Maskinleverantörerna.
Svenska entreprenörer är duktiga på att använda sina maskiner.
Ivern att få ut det mesta möjliga ur sin maskin kanske hänger samman med det faktum att svenska entreprenörer ofta är småföretagare som måste vara uppfinningsrika och kunna utföra många olika typer av uppdrag. Men kreativiteten har sitt pris.
– En del kanske vill få sin gamla utrustning överflyttad till sin nya maskin, trots att den inte stämmer överens med redskapen. Får man inte det kanske man blir ”ilsk”, säger Björn Bäckström.
Andra vill lägga in fler funktioner på de joystickar som en ny maskin har, kanske rent utav individanpassa dem.
– Det kan vara rent livsfarligt om en annan förare sen använder maskinen och tror att han drar in skopan när han egentligen öppnar redskapsfästet, säger Björn Bäckström.
Att hantera kundernas önskemål har ibland varit ett problem för Maskinleverantörernas medlemmar.
– Men nu har de lärt sig att säga nej oftare, även om kunden blir arg, säger Björn Bäckström.
Genom att informera medlemmarna om vad de får, och kanske framförallt vad de inte får göra enligt reglerna, försöker Maskinleverantörerna få ett grepp om frågan om kundanpassning.
– Bygger man om en grävmaskin så att den får gafflar är det inte en grävmaskin längre, då har man bytt användningsområde och då är man ute på hal is, säger Björn Bäckström, som konstaterar att det finns oseriösa leverantörer som ibland uppfyller orimliga eller rent utav farliga önskemål.
Dokumentationen är minst lika viktig som att utföra anpassningen korrekt, alla ändringar måste till exempel åtföljas av ändringar i instruktionsboken, som i princip fyller registreringsbevisets roll som juridiskt dokument för en entreprenadmaskin.
Björn Bäckström ser det som helt rimligt att fabriksnya maskiner anpassas, bara man vet vad man gör. Han tipsar därför hugade entrepreprenörer om Maskinleverantörernas broschyr ”Säkra maskiner”, som finns att ladda ner på Maskinleverantörernas hemsida.
– Där kan man se vad man bör och inte bör göra. Man kan och bör också fråga sin leverantör vad som är lämpligt och om de har något förslag. I vissa fall kan det ju vara ett så allmänt önskemål att fabriken kan ta fram en egen variant.
Han avråder dock entreprenörer från att ändra maskinen på egen hand.
– Bygg inte om eller ändra maskinens funktion om ni inte är spiksäkra på att det funkar, prata istället med leverantören, de har kunskaperna om vad som är OK.
Vad gäller parallellimporterade maskiner som kundanpassas anser han att de inte nödvändigtvis är svårare att CE-märka om.
– Det är de som tagit in maskinen och satt den på marknaden som får ta på sig det ansvaret och man ska veta att en maskin som kanske byggts för den engelska hyresmarknaden ofta har helt andra funktioner än en som är byggd för en svensk generalagent. Det är också oerhört viktigt att dokumentationen blir rätt, även det är helt och hållet säljarens ansvar.
Fotnot: Läs mer om kundanpassning av maskiner och hur det kan påverka CE-märkningen här och här. Kommentarer från flera välkända svenska leverantörer finns också; läs vad Swecon säger här, Pon Equipment uttalar sig här, EMS Group här och PG Marketing här.