CE-märkningen i fara
Man bör vara ännu noggrannare när man köper en parallellimporterad eller begagnad maskin som anpassats. Enligt Bengt Zetterström är det i princip omöjligt att CE-märka en kundanpassad ny maskin som parallellimporterats.
Uppsala. Att köpa en ny men kundanpassad maskin via en auktoriserad återförsäljare kan vara vanskligt, att köpa en begagnad eller parallellimporterad ny maskin som sedan anpassats kan vara ännu vanskligare. Även dessa maskiner ska förstås vara CE-märkta och tillverkaransvaret löper på tio år från fabrik även om maskinen är begagnad när man köper den.
Parallellimporterade maskiner som kundanpassas är om möjligt ännu mer svårhanterliga.
– Företag som parallellimporterar CE-märkta, nya maskiner kan troligen inte få hjälp av tillverkaren i kundanpassningsfrågor, eller i att ta på sig ansvaret att CE-märka maskinerna själva, eftersom de inte kan få tag på grunddokumentationen från fabriken, säger Bengt Zetterström, som avvisat flera företag med hänvisning till att SMP inte vill ta betalt för ett uppdrag som inte kan genomföras av kunden.
Svårast är det med maskiner som importeras från länder utanför EG. Dessa maskiner, nya som begagnade, måste alltid CE-märkas innan de får användas inom EU och ansvaret ligger på importören. Men, detta är mer eller mindre omöjligt utan bistånd från tillverkaren.
– Detta gäller till exempel import från USA där maskiner kan se likadana ut som de CE-märkta, utan att vara det, säger Bengt Zetterström.
Maskinköparen är ofta okunnig om CE-frågor . Det är därför viktigt att kunden själv försöker kontrollera maskinen anser Bengt Zetterström.
– En ny maskin ska vara 1) CE-märkt, CE-märkningen ska styrkas av ett intyg 2)”EG-försäkran om överensstämmelse”, och det ska finnas en 3)bruksanvisning.
Han tillägger att intyget och bruksanvisningen ska vara på svenska, att CE-märkning har gällt från och med 1995 och att kunden själv kan kontrollera alla dessa tre villkor vid nyköp och vid begagnatköp.
– Det kan vara svårt att se vad som är en godkänd CE-märkning. På maskiner tillverkade 2010 och senare ska CE-märket finnas på maskinskylten och vara utfört på samma sätt som övrig text på skylten. CE-märken på separata dekaler duger inte längre på nya maskiner. Och den som får CE-märket skickat till sig separat bör ju bli misstänksam, säger Bengt Zetterström.
– Man kan också se på dokumentationen, innehåller den bara information om basmaskinen och inget om kundanpassningen kan man förstå att det inte finns någon som tar ansvar för vad som gjorts. På nya maskiner är det klokt att som kund begära att eventuell kundanpassning är inskriven i CE-dokumentationen.
Begagnade maskiner som saknar CE-skylt eller rentav är avidentifierade kan innebära problem.
– Yrkesinspektörer kontrollerar CE-märkning och de lär anmärka på en avidentifierad maskin på en arbetsplats, och i besiktningen av en maskin ingår vid första tillfället att identifiera maskinen, risken finns ju att den kan vara stulen, säger Bengt Zetterström.
Skyltar och intyg kan komma bort, men att köpa en maskin som saknar CE-märkning bör undvikas, anser han.
– Ofta går det att kontrollera om maskinen är CE-märkt genom att be importören kontrollera det mot tillverkningsnumret.
Fotnot: Läs mer om hur kundanpassning av nya maskiner kan påverka CE-märkningen här. Läs även om hur Björn Bäckström, Maskinleverantörernas vd, resonerar i frågan här. Kommentarer från flera välkända svenska leverantörer finns också; läs vad Swecon säger här, Pon Equipment uttalar sig här, EMS Group här och PG Marketing här.