23948sdkhjf

Jakten på drömmaskinen

En fabriksny maskin som kundanpassas utan tillverkarens medverkan kan förlora CE-märkningen. En förlust som kan få svåra konsekvenser om olyckan är framme. – Var försiktig med vad du önskar dig, säger Bengt Zetterström på SMP.

Uppsala. Svenska entreprenörer vill kunna göra mycket med sina maskiner, saker som kanske ”bara” kräver att maskinen anpassas, till exempel med en draganordning med bromsuttag eller ett annat redskapsfäste som kräver kompletterande hydraul- och elinstallationer. Den som köper en ny maskin – som är CE-märkt från fabriken– men sedan begär att få den kundanpassad innan köpet kan dock råka illa ut. Tillverkarens CE-märkning omfattar förmodligen inte anpassningen och har leverantören inte försäkrat sig om tillverkarens medgivande, eller inte ombesörjt en ny CE-märkning är det inte alls självklart vem som ska ta på sig ansvaret, stå för garantin och betala för skadorna om olyckan är framme. Maskinen kanske inte heller håller måttet om den anpassats utan tillverkarens medverkan i tekniska frågor och riskbedömningar.
– Var försiktig med vad du önskar dig, råder Bengt Zetterström på SMP Svensk Maskinprovning AB.

Han är en

av en handfull medarbetare på SMP som jobbar med certifiering. I jobbet ingår att granska produkter, kontrollera dokumentationen och sedan – när alla villkor är uppfyllda - intyga att maskinen är klar att CE-märkas.
– Det är i stort sett alltid tillverkaren som ska CE-märka produkten och den måste CE-märkas för att få säljas i Sverige och i andra EU-länder, säger Bengt Zetterström.
CE-märkning är rent konkret tillverkarens eget ord på att maskinen uppfyller lagkraven på grundläggande säkerhet i funktion, säkerhet, dokumentation med mera.
– Systemet med CE-märkning innebär ett tillverkaransvar och man måste lita på tillverkaren tills det bevisas att maskinerna inte håller måttet, säger Bengt Zetterström.

Han ser kundanpassning som ett typiskt svenskt fenomen. Vi vill ha mångsidiga maskiner som klarar mycket. Att begära extra belysning är harmlöst men den som vill förse sin grävmaskin med ett svängbart redskapsfäste eller komplettera förarplatsen med spakstyrning kan vara ute på svag is.
– Innebär kundanpassningen behov av kompletteringar? Är man inne och i maskinens egen logik kan det gå illa, det behöver till exempel finnas styrfunktioner som backar upp ett nytt fäste eller spakstyrning mot befintliga funktioner, säger Bengt Zetterström.
Även bruksanvisningar och annan dokumentation och riskbedömningar måste ändras och tillföras.
– Det bästa är om anpassningen görs i dialog med tillverkaren, då kan denne säga vad som fungerar och vilka kompletterande dokument som behövs för att deras CE-märkning ska gälla.

Risken är dock stor att tillverkaren säger nej till det mesta tillägger Bengt Zetterström.
– Tillverkarna är restriktiva med att medverka utanför fabrikens väggar, de vill inte och kan säkert inte vara inblandade i och ta ansvar för nya varianter som kunden blivit utlovad, de vill sälja nya maskiner.
Om en kundanpassad maskin havererar eller orsakar en olycka är frågan alltså var skulden, ansvaret och eventuella garantianspråk kommer att hamna.
– Min bedömning är att det kommer att bli den som sålde maskinen och som också utförde kundanpassningen, alltså leverantörens ansvar. Det lär bli utredning där de inblandade kanske skyller på varandra, var det ett operatörsfel eller var det ett maskinfel, och kommer tillverkarens garantier att gälla?

Han råder maskinköpare att inte låta sig förföras av maskinhandlares fagra ord.
– Man ska kanske passa sig för att gå till en leverantör som lovar allt man vill ha, begär man en produkt som anpassats efter tillverkarens CE-märkning så kan det bli problem. Risken finns också att anpassningen inte är säker.

Han tror att det finns ett stort antal verksamma maskiner som, som nya anpassats efter CE-märkningen och som därmed åtminstone i dessa avseenden saknar CE-statusen.
– Det bästa vore att tillverkaren medverkar när en ny maskin kundanpassas. Går inte det kan leverantören ta på sig ansvaret och själv CE-märka den anpassade maskinen, under förutsättning att tillverkaren går med på att bidra med basdokumentation.
I värsta fall anpassas den nya maskinen och säljs utan att ägna en tanke åt kompletterande CE-märkning, något som innebär att maskinen blir olaglig. Det finns också ett fjärde, lagligt, alternativ: kunden köper den CE-märkta maskinen i fabriksskick och sedan anpassas den efter egna önskemål.

– När en kund köpt en maskin får man förändra den och anpassa den till lokala förhållanden under förutsättning att maskinen fortfarande är säker, säger Bengt Zetterström.Anpassningen måste göras korrekt, med bruksanvisning, riskbedömningar och fullständig dokumentation av tillkommande funktioner och förändringar.

– Man måste göra allt som krävs för en CE-märkning, förutom att just att CE-märka, konstaterar Bengt Zetterström.

– Det är viktigt att poängtera att alla förändringar som utförs på den ibruktagna maskinen kan få till följd att tillverkaren kan vägra att stå för tillverkaransvar och garantier.

Fotnot : Läs mer om CE-märkning av parallellimporterade och därefter kundanpassade maskiner här. Läs även om hur Björn Bäckström, Maskinleverantörernas vd, resonerar i frågan här. Kommentarer från flera välkända svenska leverantörer finns också; läs vad Swecon säger här, Pon Equipment uttalar sig här, EMS Group här och PG Marketing här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081