23948sdkhjf

Hydraulikdeckarna i Håga

Med mekaniken i bakfickan och en aldrig sinande nyfikenhet fixar man både kluriga elfel och läckande hydraulslangar. Truck & Hydraulservice förlitar sig på mångsidiga medarbetare när de ger sig i kast med allt som har med maskiner att göra.

Västerhaninge. Det står en liten, sliten gårdstruck av märket Clark precis utanför verkstaden, men annars är truckar något som, namnet till trots, hör till det förgångna på Truck & Hydraulservice i Västerhaninge. Dags att döpa om firman kanske?

– Nä, det är så inarbetat, vi kallas ”Trucken” eller Truck & Hydraulservice, säger Conny Englund, en av de två delägarna till företaget som rent formellt heter Truck & Hydraulservice i Västerhaninge AB.

Bolaget har nästan 50 år på nacken, det startades 1964 på Södermalm inne i Stockholm men flyttade snart söderut, via Handen till dagens lokaler i Håga industriområde i Västerhaninge.

Connys ägarkompanjon Per-Olov Sandberg har varit med under en stor del av företagets resa, han snubblade in i verksamheten redan 1978.

– Det var mitt första jobb efter lumpen och jag är fortfarande kvar, säger han.

På den tiden var det faktiskt truckar som gällde och Per-Olov skickades omgående ut på fältet för att laga eltruckar.

– Det var bara att börja jobba och det passade mig bra!

1980 gick flyttlasset till Västerhaninge. Företaget hade då så smått börjat bredda sitt serviceutbud, förutom truckar servade man till exempel jordbrukstraktorer och sopbilar.

Väl på plats i Håga utökade man servicen ytterligare - främst med hydraulik.

– Det har varit mycket olja under åren, jag har nog snart bytt blod mot hydraulolja, ler Per-Olov Sandberg och visar upp en näve som trots allt ser tämligen rentvättad ut.

I början av 1980-talet gjorde entreprenadmaskinerna entré i bolaget, när traktorföretaget David Brown köptes upp av Case föll det sig naturligt att börja arbeta med grävmaskiner också.

– Dessutom kände man en hel del folk i entreprenadbranschen, det låg nära till hands, säger Conny Englund.

Entreprenadmaskinsverksamheten växte allt mer samtidigt som truckdelen minskade.

– I dag är den i princip noll, alla som har truckar hyr med serviceavtal, säger Conny Englund.

– Dessutom är de tråkiga att skruva med, inflikar Per-Olov Sandberg.

I dag står entreprenadmaskinerna för ungefär hälften av uppdragen, resten utgörs främst av industri- och marinservice.

– Det handlar om hydraulik, underhåll av befintliga system. Där jobbar vi bland annat åt försvaret, Kustbevakningen, Sjöfartsverket, mindre producerande företag med mera, förklarar Conny Englund.

På entreprenadsidan har ”Trucken” avtal med Lundberg, Ljungby, Merlo och Wille och fungerar som deras servicegivare i södra Stockholm.

– Det är teleskoplastare och stora och små hjullastare eller redskapsbärare, sammanfattar Conny Englund.

I verkstaden tar man dock emot alla typer av maskiner och märken, det märks inte minst ute på gården där en Volvo hjullastare, en Scanialastbil av äldre modell samt en New Holland jordbrukstraktor väntar på sin tur.

Ägarduon uppger att de inte föredrar något särskilt märke, även om de betraktar svensktillverkade maskiner som lättare att arbeta med.

– Vi är lite ”patriotiska” där eftersom de ofta är enkelt hopskruvade och man förstår allt, vi har dessutom väldigt bra kontakt med leverantörerna, det har vi i och för sig med Merlo också, men det blir ju lite jobbigare att förstå ett elschema på italienska, säger Conny Englund.

Entreprenadmaskinerna är betydligt bättre i dag än för 30 år sedan, konstaterar Per-Olov Sandberg.

– Då reparerade vi växellådor och motorer, det existerar knappt nu, nu är det mer styrningen som inte fungerar, det är elfel eller givarfel och mer sällan mekaniska fel.

– Men hydrauliken kan ju fortfarande läcka, inflikar Conny Englund.

Dagens motorer rör man sällan förrän efter 3 000 timmar, när det väl är dags går det dessutom betydligt snabbare.

– Förr tog det ju 2-3 dagar när man skulle renovera en motor, det var betydligt mer tidskrävande reparationer, säger Per-Olov Sandberg.

Dagens uppdrag är mindre men kanske finurligare.

– Det är mer kluriga småfel, ibland får man verkligen leka detektiv, säger Per-Olov Sandberg.

– Man får ha mekaniken i bakfickan och försöka hänga med i utvecklingen på datorsidan. Har man bara intresset så lär man sig att ta reda på hur det är tänkt. Ibland går man långt över ån efter vatten, men målet är ju en nöjd kund, säger Conny Englund.

Firman åtar sig också smidesarbete, reparerar skopor och hjälper entreprenörer att kundanpassa sina maskiner, det kan handla om till exempel extra hydrauluttag eller fler lampor.

– En entreprenör kan ha köpt en maskin och en gräsklippare, sedan blir det vårt jobb att få ihop dem, ler Conny Englund.

Företagets serviceutbud har växlat genom åren, och så lär det fortsätta, tippar han.

– Vi styr oss efter marknaden, och håller på med det som efterfrågas.

– Är det inte alltför skrämmande så säger jag ”ja”, konstaterar Per-Olov Sandberg.

Företaget har i dag sju anställda och ska man vara alltäckande krävs mångsidiga och självständiga medarbetare, inte minst eftersom de två ägarna sällan finns på plats.

– Vi är nästan alltid ute på industrijobben, killarna sköter verkstaden själva, säger Conny Englund.

– Det har varit svårt att få tag på bra folk, vi behöver allsidiga mekaniker som visar företagsamhet och kanske framförallt vilja, säger Per-Olov Sandberg.

– Nog är det några som har kommit och gått, det krävs att man är något av en allkonstnär, en duktig mekaniker med kunskaper i hydraulik, konstaterar Conny Englund.

I Håga har man 600 kvadrat till sitt förfogande, hälften består av en fullt utrustad verkstad, resten är kontor och personalutrymmen.

I anslutning till verkstaden finns också en butik där man säljer reservdelar, hydraulslangar, kopplingar och annat som kunderna kan behöva.

– Det ska vara en välsorterad järnhandel, kommenterar Per-Olov Sandberg.

Ett speciellt hydraulikrum har också inretts där man renoverar hydraulcylindrar, både till maskiner och till de anläggningar företaget servar.

Två fullt utrustade servicebussar finns också på plats.

– Vi åker ut till de maskiner som inte går att flytta från platsen, bara om det är mer krävande reparationer forslar vi hit dem, säger Conny Englund.

Per-Olov Sandberg köpte in sig med 20 procent i företaget redan 1988. Sedan 2007 äger han hälften, den andra hälften ägs av Conny Englund, som tog saken i egna händer och knackade på för drygt tio år sedan.

– Jag lessnade på mitt jobb som lastbilsmekaniker och servicetekniker och svängde in här en dag, jag hade hört av en kompis om företaget och tänkte att jag kunde erbjuda mina tjänster.

– En sån bara måste man ta, kommenterar Per-Olov Sandberg, som raskt lät sin blivande ägarkollega prova på jobbet.

– Jag testade och fick vara kvar, konstaterar Conny Englund, som några år senare alltså ägde halva firman.

Varken han eller Per-Olov ångrar beslutet att gå in som ägare.

– Man får inte vara rädd för nya saker, då går det bra, säger Conny Englund.

– Vissa dagar undrar man ju vad man har gett sig in på men det är ett kul och intressant jobb där man får hålla på med olika saker varje dag, så då föll det sig ganska naturligt, säger Per-Olov Sandberg.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094