God stämning trots regn på maskinmässa i Tierp
– Vi har ökat utställarantalet från drygt 50 förra året till drygt 70 i år. Den stora skillnaden mot premiären 2011 är att Nordic Machine Show är betydligt mer känd i år. Nästa år blir vi ännu större, lovar Ramona Eklund, eventansvarig på Tierp Arena.
Om någon missat att det faktiskt funnits en flygplats strax utanför Tierp ända in i modern tid kan det bero på att den anlades av försvaret i beredskaps- och övningssyfte och att de traditionella flygaktiviteterna mest lyste med sin frånvaro. I stället var det bland annat motororganisationer och modellflygare som utnyttjade området innan klagomålen från omgivningen om för mycket buller blev för höga.
Med ett stort lokalt intresse för motorevenemang stod det rätt snart klart att alternativet skulle bli en motorbana, men inte vilken bana som helst utan en bana för dragracing – alltså i praktiken en enda lång raka bestående av en tävlingssträcka på en kvarts engelsk mil och en stoppsträcka på ungefär 800 meter. Allt kompletterat med depåområde, läktare och administrativa lokaler.
Hösten 2010 förvandlades ungefär 12 700 ton betong till en nästan 8 000 kvadratmeter stor platta där tävlingarna skulle genomföras. Det kompletterades efter hand med ytterligare 2 500 ton betong i de skyddsmurar som byggdes upp på båda sidor om tävlingsbana och bromssträcka.
9 juni 2011 var det något av examensprov då den nybyggda Tierp Arena skulle stå som värd för Europamästerskapen i dragracing. För en del var det en dröm som gick i uppfyllelse. För andra var det en möjlighet att skapa aktiviteter som både gav något nytt och intressant för boende från när och fjärran och som dessutom kunde bidra till att hålla verksamheten igång ekonomiskt.
– En av idéerna var en mässa för skogs-, lantbruks- och entreprenadmaskiner. Trots att vi bara hade tre månader på oss valde vi att köra den första upplagan redan hösten 2011. Det blev något av en tjuvstart inför årets arrangemang, säger eventansvariga Ramona Eklund.
– Vi märker redan att betydligt fler känner till oss och vi räknar med att köra första helgen i oktober varje år framöver.
Redan första året f anns bland annat Hydrema, Huddig och EMS bland utställarna och de var tillbaka även i år efter förhållandevis positiva erfarenheter. Den gemensamma uppfattningen är att det strömmar tillräckligt många besökare av tillräckligt bra kvalitet genom montrarna för att det ska vara motiverat att komma tillbaka. Dessutom till en rimlig kostnad.
För Hudiksvallsbaserade Staffare, som bland annat representerar Huddig, blev mässan ett utmärkt tillfälle att visa grävare och hjullastare från New Holland, Italienbyggda maskiner med Kobelcoteknologi i botten. Det Fiatkontrollerade bolaget har efter en tids frånvaro kommit tillbaka till Sverige och Staffare har ansvaret för försäljning och eftermarknad i norra Sverige. Antalet tillgängliga maskiner växer efter hand. Band- och hjulgrävare samt hjullastare finns nu tillgängliga som demomaskiner och fler maskiner väntas in.
Hydrema har tätast mellan sina svenska etableringar i södra Sverige, men med hjälp av mässan hoppas företaget öka kunskapen om sina produkter även i området kring Mälardalen och därmed stötta den försäljning som görs med Tumba och Uppsala som bas.
– Marknaden har sviktat något hela året, men nu har vi på kort tid sålt ett par rälsmaskiner och dumprar så vi börjar känna lite tillförsikt igen. Vi satsar för övrigt mycket på rälsgående maskiner just nu, säger försäljningschef Leif Fasth.
För Hüllert Maskin var det premiär på Tierp Arena och mässan blev ett lämpligt tillfälle att introducera Janne Fagerström som började sitt nya jobb som säljare i Stockholmsområdet 1 oktober.
– Avsikten är att få en bättre lokal närvaro i Stockholmsområdet och därför öppnar vi nu också ett fast säljkontor hos vår servicepartner HVL Maskin i Arlandastad, säger försäljningschef Jan-Erik Hovlin.
Janne Fagerström kunde knappast ha fått en bättre start. Han hann knappt komma till jobbet första dagen innan han fick en beställning på två Roto-maskiner från Peter Faerden på Drottningholms Entreprenad. Premiärordern omfattade en Merlo Roto 40.30MCSS och en Roto 60.24MCSS – maskiner som har en lyfthöjd på 30 meter och lyftkapacitet på fyra ton, respektive 24 meter och sex ton.
– För oss är det premiär i Tierp . Känslan är att det är en liten mässa som är gripbar och ligger bra till geografiskt. Vi har valt att visa en stel maskin och en rotomaskin bara för att ge exempel ur vårt sortiment. En maskin har vi hämtat från HVL Maskin och den andra skickas direkt vidare till Gävle efter mässan så vi klarar oss med mycket små transportkostnader, säger Jan-Erik Hovlin.
På förra årets mässa stod Pierre Weigl i Hydremas monter. Under årets evenemang handlade det i stället om JLM Scandinavia och Ditch Witch och ett utbud av lösningar för bland annat dragning av olika typer av ledningar med så små störningar som det bara går när ledningarna korsar exempelvis vattendrag, vägar och villatomter.
En udda lösning som paketerats och placerats på ett släp är en så kallad vakuumgrävare som exempelvis kan ersätta handarbete. Väsentliga delar är en inbyggd vattentank och högtryckspump som sätts ihop till en spol- eller suganordning i ett lättransporterat och lättetablerat format.
– Metoden kan bland annat användas för att med stor precision frilägga existerande kablar på ett mycket skonsamt sätt. Den kan också användas vid traditionell avloppsrensning, sanering eller torrsugning, säger Pierre Weigl.
2012 har så här långt varit ett riktigt bra år för JLM Scandinavia, men det är inte den svenska marknaden som rullat på bäst.
– Vi har sålt mycket borr i Danmark, men även Polen och Ukraina går bra, säger Pierre Weigl som också slår ett slag för en lufthammare som förbättrar både precision och hastighet vid styrd borrning i berg. Leveranstidningen Entreprenad återkommer inom kort med ett reportage där tekniken beskrivs utförligare.
Christer Öhlin på Bobcat Sverige noterar en viss nedgång i efterfrågan, men uppskattar de lokala mässorna och fyllde montern med såväl maskiner som redskap.
– Fördelen är att vi kommer till kunden, kunden behöver inte komma till oss. Entreprenadexpo på Ring Knutstorp var ett lyckokast. Jag hoppas den kommer tillbaka redan nästa år, säger Christer Öhlin.
Minimaskiner har sett om sitt hus något. Företaget har länge haft en stabil grund som importör av Kubotas minigrävare. På Entreprenadexpo och i Tierp var det dock asfaltmaskiner från Ammann som stack ut tillsammans med de kompakta lastare från Gehl som studsat en del mellan Minimaskiner och den tidigare koncernkompisen Beck Maskin under de senaste åren.
Från Gehl kommer bland annat tre grundmodeller av kompaktlastare i viktklasser från 0,9 till 2,3 ton och motorer från 23 till 47 hästkrafter. Till det kommer en skidsteer-serie som omfattar maskiner från 386 kilo och 24 hästkrafter till 1,8 ton och 99 hästkrafter.
Sortimentet från Ammann omfattar såväl kompakteringsutrustning för jord och asfalt och asfaltutläggare. I det mindre segmentet finns vibroplattor ner till 54 kilo och stampar ner till 68 kilo.
Tandemvältar finns i vikter från 1 500 till 11 500 kilo medan envalsvältar erbjuds från 3 500 kilo till 25 300 kilo.
Därutöver finns både hjul- och bandburna asfaltutläggare.
Grönytemaskiners Per Holmgren, ansvarig för försäljningen norr om Stockholm, visade åkbara gräsklippare med frontmonterat klippdäck från amerikanska Walker.
Maskinerna har noll vändradie och separat drivning på båda hjulen. En patenterad kombination av fartreglage och styrspakar gör manövreringen fingertoppslätt. Maskinerna kan därför användas på såväl öppna som oregelbundna och trånga ytor. De är bland annat väldigt populära hos kyrkogårdsförvaltningar för att de smidigt och lätt kan jobba kring växter och gravstenar. De gör sig också bra i kuperad terräng, säger Per Holmgren.
– Det finns också gott om tillbehör. Bland annat kan maskinerna användas som kantskärare och för snöröjning. Företaget prioriterar också enkel service och rengöring. Exempelvis är det väldigt lätt att komma åt motor, drivsystem och rörliga delar.
På tal om lättåtkomlig gäller det i hög grad även för Tierp Arena som ligger