23948sdkhjf

Snöfria cykelbanor året runt

I Norrköping har cyklisterna i flera år kunnat ta sig fram på snö- och halkfria vägar även vintertid. Entreprenören bakom de så kallade sopsaltstråken är Svevia som nu anser tiden mogen att sprida information om metoden till en betydligt bredare marknad.


Vintercyklingen har ökat med 16 procent under de senaste fyra åren, enligt tjänstemännen på Norrköpings kommun. En viktig förklaring sägs vara en metod som tagits fram specifikt för att hålla gång- och cykelvägar fria från snö och som nu använts under de fyra senaste vintrarna av Svevia i samarbete med kommunen. Primärt handlar det om beprövad teknik som med utgångspunkt från en hjullastare – eller redskapsbärare –satts samman och organiserats på ett sätt som möjligen är mer genomtänkt än vad som är vanligt.

I kommunen finns ungefär nio mil gång- och cykelvägar. Nytänkandet har testats på ungefär tre mil av dessa vägar som bundits ihop som en sammanbunden slinga som normalt tar knappt fyra timmar att röja.

Det ekipage som används är en helt vanlig Wille 455B med en två meter bred sopvals framtill och med ett släp som bär med sig en sand/saltspridare som inte bara har med sig det torra halkbekämpningsmaterialet utan även en lakebehållare. När snön faller som värst kan sopen bytas ut mot en vikplog.

– Det finns bland annat en del vägportar längs den sträcka vi kör. Därför måste bäraren vara lågbyggd, men ändå kraftfull. Ett alternativ är Lundbergs 420 LS. Kraften behövs dels för att driva sopborsten och spridaren, men också för att ekipaget bär med sig ungefär 1,1 ton sand eller salt och 750 liter saltlake, vilket räcker rätt bra för en runda, säger Hans Westerberg, platschef på Svevia i Norrköping.

– Här ligger också en del i planeringen. Maskinen bär med sig allt som behövs för en slinga som tidsmässigt tar lite mindre än en halv arbetsdag. Är snöfallet riktigt intensivt och långvarigt är det bara att åka och fylla på tankarna och köra ett varv till. Svevia har uppdraget i en funktionsentreprenad och vi har kravet på oss att vi ska vara igång med röjningen då det ligger tio millimeter snö ute.

Enligt Mathias Kronberg på Norrköpings kommun har invånarna tagit emot de snöfria gång- och cykelbanorna mycket positivt.

– Det finns ett uttalat önskemål om att kunna cykla varje dag året runt. Tidigare när det mer handlade om sandning var det många klagomål på grund av punkteringar. Den frågan har nu nästan försvunnit. Samtidigt är de vägar där metoden används närmast färdigsopade på våren. I praktiken innebär den här metoden att allt som kan vara besvärligt för cyklisterna fås bort från vägen, säger Mathias Kronberg.

I och med att sopen snurrar hela tiden och i praktiken alltid är tryckt mot underlaget blir den med automatik också ren och kan ge ett rent och bekvämt underlag för cyklisterna. Vanligtvis räcker det att byta borst två eller tre gånger per år.

En del av gc-vägarna är bredare än två meter och då krävs visserligen en enhet som följer efter, breddar och kanske städar. Där en större del av gc-nätet är bredare finns möjligheten att använda en något större maskin som både kan använda en bredare sop och dra med sig en större lake- och saltspridare.

För Mathias Gårdman på Gårdmans Transport har sopsaltekipaget blivit ett återkommande inslag i arbetet vintertid. Beredskapen för snabba utryckningar ligger vanligtvis på underentreprenörer som med kort varsel ger sig ut för att röja för Norrköpingscyklisternas bekvämlighet. Mathias Gårdman är en av dessa samtidigt som hans företag också har lastbilar igång med traditionella sand- och saltuppdrag.

– Sopsaltekipaget är ganska långt, men i och med att slingan har dragits så att maskinen alltid kan köras framåt är det inga problem. Man behöver inte backa eller tricksa för att kunna fortsätta vidare. Det går väldigt smidigt, säger Mathias Gårdman som nyligen visade upp sopsaltmetoden för intresserade stockholmare innan han återvände till Norrköping – eller Sveriges svar på Salt Lake City som en göteborgare förmodligen skulle beskriva staden numer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063