Mer maskin med miljöanpassad motor
Huddigs nya grävlastare 1260 C med en ny steg 3B-motor anpassad efter de senaste emissionskraven mötte för första gången sin målgrupp. Med färskt bolag i Finland och första sålda maskinerna till USA på 27 år hårdsatsar tillverkaren på export.
De individuellt styrda kylfläktarna ger enligt företaget lägre ljudnivå runt maskinen samt i hytten. Batterierna är placerade på höger framskärm. Där är de mer lättåtkomliga vilket underlättar servicen. En kombinerad lastar- och grävventil med högre funktionalitet har möjliggjort en separat rotorsektion på 1260C. Effektivare hydraulik ska minska både bränsleförbrukning och värmeförlust.
Företaget kammade hem rekordvinst med 30,6 miljoner för 2011. En förklaring till att bolaget gick så bra är att tillverkningen har blivit effektivare. När omsättningen var på ungefär samma nivå 2007 hade man 115 anställda och tjänade 24,7 miljoner. I dag har bolaget 100 anställda. Men marknaden har också gjort sitt till. Modellen Huddig 1260C TPM är specialbyggd för järnvägsarbete
– Det blev ett uppsving för maskiner som går på järnväg under 2011, säger Pär Eriksson.
Företagets varumärken är 1260C på 12,8 ton, 1060C på 10,4 ton och Muddy Mary, en 1260C som utrustats med banddrift.
Bolaget hade en nettoomsättning på 317,6 miljoner. Soliditeten var 53 procent. Enligt Huddig har företaget redan 70 procent av marknaden för grävlastare i Sverige och siktar på en ännu större andel. Inte nog med det så ska expansion ske utomlands.
– Ett långsiktigt mål är att vi ska exportera runt 30 procent, säger Pär Eriksson.
Den 1 februari startades säljbolaget Huddig Oy i Finland, för att komma in på den finska marknaden.
– Lännen grävlastare är mycket stora och vi behöver inte tala så mycket för varan. Maskintypen är känd bland finska entreprenörer, säger Pär Eriksson.
Har ni sålt någon maskin till Finland?
– Ja, vi har sålt fem stycken sedan vi startade bolaget och den starten är vi nöjda med.
Under året har bolaget för första gången på 27 år sålt de först maskinerna till USA. Två maskiner har levererats till Railworks i Saint Louis.
– Företaget är gigantiskt stort. Allt i USA får man ta gånger fem. Utmaningen med USA-marknaden är att förarna ska kunna nyttja maskinerna, att killarna förstår hur maskinerna ska användas, säger Pär Eriksson.
– Det är viktigt. För går det dåligt är det maskinen och inte förarens fel.
Därför följer ett utbildningspaket med grävlastarna vilket innebär att en expert på maskinerna undervisar förarna på plats.