23948sdkhjf

Sensorteknik spårar skalv i gruvan

Luleå tekniska universitet ska utveckla en helt ny teknik med ett trådlöst sensorsystem som känner av gruvskalv och kommunicerar detta. Den hittills mest omfattande europeiska forskningen riktad direkt mot gruvindustrin har sjösatts.
Under fyra år och med en budget på 250 miljoner kronor ska tio länder samarbeta kring forskning om de allt djupare gruvorna. Djupa gruvor är en förutsättning för att öka europeisk självförsörjning av mineralråvaror i framtiden och minska importberoendet. Samtidigt är det den stora utmaningen för gruvbranschen. Djupare gruvor kräver lönsamma och säkra metoder, trots djupet. Luleå tekniska universitet, specialiserad på gruvforskning i Sverige ska därför bland annat utveckla en för världens gruvor helt ny teknik, ett trådlöst sensorsystem som känner av skalv och självständigt kommunicerar detta, för att rätt säkerhetsåtgärder ska kunna sättas in.

– Denna teknik har möjlighet att bidra till större säkerhet i gruvorna. I framtiden kommer kanske tio procent av de 2,5 miljoner bergbultar som sätts in varje år i världens alla gruvor att utrustas med sensorer, säger Jerker Delsing, professor vid EISLAB, Luleå tekniska universitet.

Redan nästa vinter kommer Luleå tekniska universitet att göra tester med sensornätverket i LKAB:s Kirunagruva. Då ska undersökas hur sensorerna kan registrera och kommunicera sesmiska rörelser i berget och gruvhändelser som borrning, sprängning och fordonspassager. Sensorn kommer att sitta direkt på bergbulten i själva berget på den del som sticker ut i gruvgångarna. Sensorerna är energisnåla och kommer att drivas av ett batteri med en livslängd på mer än tre till fyra år. Sensornätverkets data indikerar vad som håller på att hända i berget.

– De system som används i gruvor i dag för att registrera seismiska rörelser, ger inte en lika detaljerad bild av händelser i gruvan, som vi kan få via bergbultssensorsystemet med många fler mätpunkter. Den trådlösa kommunikationen gör även att den nya tekniken kommer att vara avsevärt billigare än dagens teknik, säger Jerker Delsing.

Ett annat område som ska studeras inom 12 Mine som projektet kallas, på Luleå tekniska universitetet, är hur brytningsmetoden och processen i LKAB:s och Bolidens gruvor behöver utvecklas och förändras i och med att gruvorna blir djupare.

– Den största utmaningen är att förstå vad som blir de svaga punkterna i brytningen och hur det påverkar produktionen när vi går mot ökade djup, för att hitta lösningar som gör det möjligt med effektiv, hög och säker produktion, säger Jenny Greberg, avdelningschef Geoteknologi vid LTU. Forskningen inom projektet finansieras av EU samt deltagande företag och universitet.

Arbete i gruvor ska bli säkrare med hjälp av ett trådlöst sensorsystem som känner av gruvskalv och kommunicerar detta. Foto: Fredric Alm
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078