Betongjobb året runt
Att tina tjälen och på så sätt kunna gräva i marken även vintertid är vardagsmat. Nu visar Heatwork att man kan använda samma utrustning även för att härda betong i svår köld.
Norska Heatwork har i flera år salufört sin tjältiningsmaskin HW 3600. Under det senaste året har man dessutom funnit ett helt nytt användningsområde för den, ett användningsområde man passade på att lobba för under Maskinexpo.
– Man kan härda betong vintertid med hjälp av maskinen, rören gjuts in i betongen och vid en viss temperatur härdas den eftersom vi kan tillföra värme, säger Jon Nilsson, säljare på Heatwork Sverige.
Maskinen kompletteras med pexrör som läggs ner i konstruktionen och under härdningen ska man, enligt Heatwork, kunna hålla precis rätt temperatur.
– Vi kan tillföra energi exakt och åstadkomma temperaturer mellan 0 och 100 grader, vill man ha 20 grader får man 20 grader, vill man ha 50 får man 50 medan det med andra system ofta är antingen ”på” eller ”av”.
Han uppger att man systemet testats bland annat på broar och vindkraftsfundament.
– Det första jobbet var i november 2011.
Koncernens vd, Børre Simonsen, är övertygad om att lösningen är efterlängtad.
– Vi ville bredda användningsområdet och vi tror att det kommer att bli lika stort som tjältining.
Heatwork visade också Hydroheater, en mobil fjärrvärmeenhet som de lanserar i år och som kan ersätta till andra värmekällor som tas ur drift när rören ska servas.
– Systemet kan ersätta ett helt fjärrvärmeverk, berättar Jon Nilsson.
Hydroheatern har i test klarat av att värma 200 lägenheter, en vårdcentral samt en kyrka i åtta timmar, förklarar han.
– Ingen märkte någon skillnad.
Systemet fungerar så att man kopplar in Hydroheatern på fjärrvärmeverkets luftkranar och låter maskinen ta över uppvärmningen.
– Systemet är lätt att rigga, det tar bara tio minuter, det går också att använda vid alla typer av värmeverk, säger Jon Nilsson.
Hydroheatern kan dessutom användas för tjältining.
– Den kan användas året runt, för att tina tjäle eller värma anläggningar, allt är dessutom frostsäkert och alla nödvändiga delar finns med på flaket, det är en helt självgående enhet, säger Jon Nilsson.