Jonny tog chansen
En entreprenör med en god idé kan komma långt. Jonny Hellström i Stenby stod på sig när redskapet han ville ha inte fanns och hjälpte tillverkaren att ta fram det. Resultatet blev en trädklipp för grävmaskiner.
Stenby. Det var vinter och rätt dött på entreprenadsidan. Jonny Hellström skrotade runt på gården i Stenby strax utanför Kungsör och funderade på vad man egentligen kan göra med en grävmaskin när det är för kallt för att gräva.
Han sökte på nätet och ramlade på en film av hur man klipper träd med en kranhängd klipp.
– Då tänkte jag att jag ville ha en sån till min grävmaskin, jag tänkte att det skulle bli stabilare att ha en klipp på en grävmaskin med en stum arm jämfört med en kran, där det är en led emellan och det blir betydligt vingligare.
Han tog kontakt med Bråbo Mekaniska i Norrköping för att se vad de hade att erbjuda.
– Men de hade bara kranklippar.
Jonny Hellström gav dock inte tappt, han ville ha en trädklipp för grävmaskiner och sålde in idén hos Brå Mekaniska.
– Vi började samarbeta och tog fram en prototyp.
Prototypen fungerade dock inte så bra, det blev marsch tillbaka till ritbordet för Bråbo Mekaniska och tillbaka till verkstaden för Jonny Hellström.
– Deras konstruktör stod för alla ritningar och materialval, de har också stått för alla utvecklingskostnader. Jag har byggt lite grejer hemma, provat dem, och sedan skickat skisser och berättat för dem vad som funkade och vad som inte funkade. Jag har också testkört alla prototyper, berättar Jonny Hellström.
2,5 år senare kan han konstatera att det gemensamma arbetet burit frukt. Jonny Hellström kliver in i grävmaskinen och kopplar snabbt greppet om en dömd asp. När trädet sitter helt fast skär han snabbt av det och lyfter triumfatoriskt upp hela stammen i luften. Det gick på ett ögonblick och Jonny Hellström ser ut att ha full kontroll på förloppet.
– Det är det som bra, man tappar inte materialet, kommenterar han.
Klippen finns i två storlekar. Den första stod klar för drygt ett år sedan:
Hummern 170 som kan klippa träd som har en diameter upp till 17 centimeter. I våras kom en större modell: Hummern 300, som kan klippa träd med en diameter på 30 centimeter.
Den mindre modellen väger 170 kg och passar grävmaskiner på 3-8 ton. Den större väger 560 kg och passar maskiner på 8-20 ton.
Den mindre klippen har en växel och skär mellan mothåll medan den större har två växlar och låter kniven skära mot ett anhåll.
– Den klipper mindre träd i mycket hög hastighet, när det handlar om större stammar och det börjar ta emot växlar den automatiskt ned och klipper lite långsammare, säger Jonny Hellström.
Han har använt klipparna i över ett års tid.
– De passar bra för att klippa till exempel åkerkanter eller träd eller buskar som står illa till, där det är svårt att komma åt. Det funkar också bra om man ska röja under en ledning, den lämpar sig också väl för nedtagning av häckar.
– Med klippen når jag till exempel in att klippa i en trädgård från gatan, det går också betydligt fortare att klippa jämfört med en kranhängd klipp.
Han framhåller dock säkerheten som den allra viktigaste fördelen.
– Man har trädet i ett fast grepp hela tiden, först griper man fast runt stammen, först därefter åker kniven fram och när trädet är kapat sitter stammen fast i gripen och det går att hantera trädet hur man vill, upp, ner eller åt sidan.
Han uppger att klippen klarar riktigt höga träd men att man normalt klipper ner de större stammarna i sektioner.
– Längden beror på hur mycket grävaren klarar, eller vad skotaren behöver för längder, säger Jonny Hellström.
Kniven sitter skyddad inuti klipphuset.
– Det är bra om hjulgrävaren till exempel kör fast, då kan man sätta ner klipplådan i marken utan att skada kniven. Det är också bra om man råkar på en sten, kniven åker inte fram förrän man greppat trädet ordentligt och riskerar inte att krökas.
Jonny Hellström uppger att kniven enkelt kan slipas med en rondell.
– Men trots att jag körde hela året med klippen i fjol slipade jag den bara två gånger.
Han har testat produkten grundligt, i vintras fick han tillgång till ett hektar igenväxt mark inte långt ifrån hemmet i Stenby.
– Det var som en djungel där jag fick bryta och bända med den stora klippen för att se om den skulle hålla.
Och det gjorde den. Efter en dryg veckas arbete var markerna röjda (men oerhört stubbtäta) och en 30 meter lång, sex meter hög och åtta meter djup rishög vittnade om vad som rensats bort.
– Det blev en hel del, både smått och stort, jag klippte ner de större träden i sjumetersbitar så att skotaren skulle kunna ta dem.
Han har också fått kommersiell användning av klipparna, hela vintern har han klippt åt diverse beställare, bland annat har han bekämpat slånbärssnår som invaderat betesmarker i både Eskilstuna och Västerås.
Klippen kan användas även för andra ändamål.
– Det går en klipp i Stockholm just nu, där de klipper lös totalt 3 600 meter elkabel som ska kasseras, säger Jonny Hellström.
Han gläds åt att ha varit med och tagit fram en svensk produkt som dessutom tillverkas i Sverige.
– Det finns en del andra klippar, men jag tycker att vår är mer lätthanterlig!
Han tror att klippen kan bli ett användbart redskap för alla typer av maskiner.
– Stöter man på ett träd som måste bort kan man snabbt klippa ner det.
Jonny Hellström tillägger att klippen även kan sättas på en grävlastare även om den inte är lika användbar då.
– Det är många som behöver något mer att göra på vintern, kanske vill man avverka eller röja, då passar klippen bra.
Jonny Hellström övergav livet som svetsare och reparatör för att bli entreprenör för åtta år sedan. Han har en hjulgrävare på 8,5 ton och en bandgrävare på 4,5 och verkar i trakten av Kungsör, Eskilstuna och Västerås.
– Det är mycket roligare att vara entreprenör, jag trivs, säger han.
Redan som barn var han en ohjälplig oppfinnarjocke och lusten att uppfinna nya saker har inte mattats. Långt innan han själv blev entreprenör byggde han till exempel en egen grävmaskin.
– En bekant ville ha hjälp att dränera ett hus, han tyckte vi skulle handgräva men jag vägrade och byggde en midjestyrd hjulgrävmaskin på ungefär två ton i stället.
När dräneringen var klar fortsatte han att utveckla maskinen, som också kunde användas som skogsmaskin.
– Sen bytte jag bort den, men den går fortfarande i Uppsala-Salatrakten, säger Jonny Hellström, som redan funderar på hur man ska kunna vidareutveckla trädklippen.
– Det blir eventuellt en påbyggnad, vi får se hur det blir när det snurrat igång.
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.