23948sdkhjf

Inga fler tappade skopor

Inga fler tappade grävmaskinsskopor. Det lovar Steelwrist som utvecklat en patenterad låsningsmekanism som företaget successivt ska införa på snabbfästen och tiltrotatorer. Samtidigt erbjuds andra tillverkare att utnyttja teknologin på licens.


I takt med att grävmaskinerna blev mer mångsidiga och redskapen allt fler, blev efterfrågan på snabbfästen allt större. När snabbfästena introducerades på 1970-talet förenklades tillvaron för grävmaskinsföraren, men med den nya tekniken följde också ökad risk för den yrkesgrupp som arbetade i maskinens närhet i form av skopor som lossnade från sitt fäste.

– Enbart hos oss i Stockholmsregionen inrapporterades ungefär 20 incidenter med fallande skopor under 2011. Men till det kommer ett stort mörkertal. En del ser det som en skam att misslyckas och struntar därför i att rapportera om ingen skadas. Vintern 2002 var det en dödsolycka i NCC på grund av en att en skopa som inte var i fastlåst läge lossnade. 5 december 2011 tappade en underentreprenör en skopa, med bland annat ett brutet ben som följd, berättar Rolf Tengnér, arbetsmiljöingenjör på NCC.

Enligt Stefan Stockhaus, vd på Steelwrist, finns redan i dag betydligt säkrare lösningar internationellt, men inga enligt den standard som vi valt att använda i Sverige.

– Låg bygghöjd har stor betydelse för bland annat bränsleeffektivitet och brytkraft. Fördelen med våra symmetriska grindfästen är att de är kompakta, robusta och lätta. Därför har vi försökt att hitta en säkrare koppling som samtidigt stärker den symmetriska standard som vi anser är det absolut bästa alternativet i alla avseenden. Dessutom har det känts viktigt att inte förändra kopplingsförfarandet. Föraren måste känna igen sig, säger Stefan Stockhaus.

I samarbete med bland annat NCC har Steelwrist utvecklat ett helt nytt grävmaskinsfäste med något som kallas framaxellås, en teknik som utlovas eliminera risken för tappade skopor i fortsättningen. Tekniken innehåller två patenterade lösningar.

• Snäpplåst framaxel: När skopans främre axel är kopplad i snabbfästet sitter skopan fast även om föraren skulle missa att koppla den bakre axeln. Det värsta som kan hända är att skopan blir hängande i axeln.
• Positiv låsindikering: När snabbfästet är i låst läge och snäpplåset aktivt ser föraren två gröna, indikatorpinnar, väl synliga från förarplatsen. På dagens konventionella fästen finns också en indikering, men den visar att låset är öppet.

– Generellt strävar vi dessutom hela tiden efter låg bygghöjd och robusta lösningar. Genom att gjuta hela fästet i stål i ett stycke – vi använder inga svetsningar – uppnår vi en helt ny nivå på förhållandet mellan vikt och styrka. Vi har också sett att det kan skilja så mycket som tio centimeter i höjd mellan våra och andra tillverkares snabbfästen. Det motsvarar hela 40 procent, säger Stefan Stockhaus.

– Eftersom vi anser att den symmetriska standarden är överlägsen andra lösningar licensierar vi gärna tekniken till andra tillverkare av snabbfästen och tiltrotatorer. Förbättrad säkerhet är något alla i branschen har nytta av och det vore olyckligt om vi fick samma utveckling som i England där olika tillverkare varit tvungna att hitta på olika lösningar i försök att kringgå patent, säger Stefan Stockhaus.

Första externa tillverkare att utnyttja tekniken är ABL.

– Vi har jobbat med Steelwrist i många år och fick en introduktion om den nya tekniken för ett tag sedan. Vi blev snabbt intresserade och har redan börjat utveckla ett nytt grävmaskinsfäste som använder framaxellås, säger ABL:s platschef Ulf Liljewern.

För Steelwrists del kommer nu den stora marknadsintroduktionen på Maskinexpo. Först ut är S70-fästena för maskiner på 18-30 ton där de första leveranserna planeras till juni. Därefter är målsättningen att införa den nya teknologin i både snabbfästen och tiltrotatorer under det kommande året.

Stefan Stockhaus lovar att erbjuda ett inbytesprogram för snabbfästen som levererats under 2012. Även tiltrotatorer ska kunna uppgraderas till den nya teknologin inom ramen för företagets befintliga fullserviceprogram som innebär utbyte av alla slitdelar till fast pris.

– Nu erbjuder vi en utökad fullservice som innefattar en uppgradering med den nya framaxellåsningen. Vi kan byta underredet på alla tiltrotatorer som vi levererat i år, säger Stefan Stockhaus.

Nu återstår bara den svåraste delen, att få kunderna att anamma den nya tekniken. Men det finns de som redan är frälsta. Dit hör NCC:s inköpschef Niclas de Jounge.

– Bara i Stockholm sysselsätter vi 200 grävmaskiner, huvudsakligen genom underentreprenörer. Förarna skiftar säkert redskap 20-30 gånger per dag i genomsnitt. Det blir minst 4 000 skiftningar varje dag där någonting kan gå fel. Vi tror på den här lösningen och kommer med start 2014 att införa ett krav i våra avtal om den här typen av lås på nya maskiner. Att det dröjer så pass länge beror bara på att det inte är praktiskt möjligt att införa kravet tidigare, säger Niclas de Jounge.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094