23948sdkhjf

Moxy går – Doosan består

Från årsskiftet är det tack och farväl till de gulfärgade midjestyrda dumprar med varumärket Moxy MT. I fortsättningen kommer de maskiner som tillverkas i Elnesvågen utanför Molde att säljas som Doosan DA i den koreanska maskingigantens orangea skrud.
Världslanseringen av Doosans nya generation ramstyrda dumprar gjordes som sig bör i anslutning till fabriken i Elnesvågen. Först ut är DA30 och DA40 i 30- och 40-tonsklasserna där DA helt enkelt står för Doosan Articulated.

– I mer än trettio år har Elnesvågen varit centrum för utveckling och produktion av dumprar och fabriken kommer att fortsätta som produktionscentrum för Doosans ramstyrda dumprar, säger Tony Helsham, vd för Doosan Infracore Construction Equipment, en funktion han tog över våren 2010 med mer än 25 års erfarenhet från Volvo Construction Equipment med sig i bagaget.

Siktar högt

Under Tony Helshams tid som vd i VCE etablerade sig företaget som nummer tre bland de största leverantörerna av entreprenadmaskiner. Nu är ambitionen att lyfta Doosan till samma nivå.

– I dag är vi på femte plats i den globala ligan. Vi kämpar med Volvo och Hitachi om att ta över tredjeplatsen bakom Caterpillar och Komatsu, säger Tony Helsham.

På kort tid har det koreanska företaget gått från att vara en storaktör på konsumentmarknaden till att bli en av de största leverantörerna av bland annat maskiner för anläggnings- och gruvverksamhet. Med den framtida inriktningen spelar ramstyrda dumprar en viktig roll.

– För att klara våra ambitioner behöver vi ett komplett maskinprogram, inte bara till anläggningsverksamhet, utan också till gruvindustrin, stenbrott, avfallshantering och återvinning. Dumpern har en central plats i den strategin, säger Tony Helsham.

– Det var skälet till att vi Köpte Moxy 2008, året efter det att vi förvärvat Bobcats kompaktmaskiner och mobila generatorer. Även om förvärvet av Moxy kom i början av finanskrisen har ingenting ändrats i vår strategi när det gäller ramstyrda dumprar, säger Tony Helsham som samtidigt betonar att koncernen inte tänker gå in på marknaden för stela truckar.

För ett företag med ambitioner att erövra världen är varumärket av stor betydelse och i det läget finns inte längre plats för namnet Moxy. Den gula färgen är redan tidigare ersatt med orange, nu har även varumärket tagit sin sista suck. I varje fall tills vidare lever dock Bobcat vidare som ett parallellt varumärke i koncernen.

Ökad efterfrågan

Doosans frammarsch på anläggningsmarknaderna är starkt knuten till Kina och Indien. Under en period har försäljningen i Europa varit något lägre, men sedan 2009 har försäljningen av exempelvis tyngre grävmaskiner ökat med 55 procent i Mellanöstern och Europa. Kompaktmaskinerna har ökat med 45 procent i samma regioner.

Det är uppmuntrande att efterfrågan på ramstyrda dumprar går i full fart framöver, inte minst på nya marknader. Därför kommer lanseringen av de nya dumprarna precis i rätt tid, säger den amerikanske fabrikschefen Stefan Brosick som tagit med sig en del nya idéer.

– Vi planerar linjeproduktion och förbereder att lägga in skenor i golvet till de vagnar som ska transportera maskinerna framåt i takt med monteringen, säger Stefan Brosick.

Finanskrisen slog hårdare mot ramstyrda dumprar än mot någon annan anläggningsmaskin. 70 procent av världsmarknaden försvann och närmare två årsproduktioner stod och väntade i olika lager i väntat på omsättning.

– Det var lika illa hos Doosan. Därför var det en fördel att ha en stark ägare med tydliga mål i ryggen. Det gav oss möjlighet att skynda på utvecklingen av de nya dumprarna, effektivisera verksamheten och utveckla ett mer kundorienterat sätt att jobba.

– Vi har jobbat med att utveckla eftermarknadens krav på reservdelstillverkning, tittat på produktionsprocesserna, stärkt utvecklingsavdelningen och riktat sökarlyktan mot kvalitet, bland annat genom att tillsätta en egen kvalitetschef och etablera ett system för efterkontroll. Nu kan företaget möta alla krav samtidigt som vi omedelbart kan fördubbla produktionen, säger Stefan Brosick.

De maskiner som nu släpps ut på marknaden ska vara väl förberedda för ett hårt liv utanför belagd mark.

Omfattande tester

– Ingen ramstyrd dumper från fabriken i Elnesvågen har hittills varit i närheten av det antal testtimmar som vi utsatt nya DA40 för i operativt arbete, säger Ewen Gilchrist, globalt produktansvarig för företagets dumprar, som också berättar att norska entreprenörer medverkat vid testkörningarna.

– Deras feedback har varit ovärderlig. Synpunkter från erfarna dumperförare har gjort det möjligt för oss att justera maskinerna innan de satts i produktion. Dessutom har vi fått resultat från långtidstester.

– Vi lanserar en maskin som är snabbare, har fått ökad motor- och dragkraft, ökad lastkapacitet, lägre bränsleförbrukning och betydligt bättre förarmiljö än hos föregångarna. Inte minst har den nya växellådan från ZF fått mycket beröm, säger Ewen Gilchrist.

Liksom tidigare kommer motorerna från Scania. I den största modellen används en DC13 på 12,7 liter som ger 368 kW (500 hk) vid 2 100 rpm och med ett vridmoment på 2 373 Nm. Tillsammans med den nya växellådan med lock-up utlovas en minskning av bränsleförbrukningen med åtta procent.

Stor vikt har lagts på att skapa en ram- och flaklösning som bidrar till ge bästa möjliga stabilitet och framkomlighet även i besvärlig terräng. Bland annat fördelas en större del av fordonets last till framhjulen.

Förarmiljön har förbättrats genom en större hytt med bättre sikt och automatisk klimatkontroll. Alla funktioner kontrolleras elektroniskt och den information som behövs kan läsas av på en tydlig display. Backkamera ingår som standard.

Maskinen är också utrustad med oljekylda lamellbromsar, centralsmörjning och Parkers lastkännande hydrauliksystem.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078