23948sdkhjf

Andréas tror på kvalitet

Säljsnack går bort, Andréas Karlsson vill hellre göra ett riktigt bra jobb. Med papperen i ordning, fräscha maskiner och kompetent personal i ryggen törs han pröva nya saker. Asfalt funkade finfint och nu lockar återvinning.

Rönninge. De sörmländska småvägarna slingrar sig fram på ett nästan yrselframkallande sätt i höstlandskapet. Vi är på väg till Hummeltorps torvindustri där AK Schakt & Entreprenad har ett par hjullastare i tjänst.

– Motorcyklisterna älskar de här vägarna, säger Andréas Karlsson.

Det här är hans hemtrakter. Han är född och uppvuxen i Grödinge och hans företag, AK Schakt & Entreprenad, har kontoret i Rönninge och verkstaden i Tumba. Större delen av företagets uppdrag utförs dessutom i södra Stockholm.

– Det är ett stort område, fast man kanske inte tror det, säger Andréas Karlsson.

Han har ett drygt decennium som egenföretagare bakom sig. Efter gymnasiet körde han grävmaskin och kranbil åt andra i ett par år. Mycket jobb för liten utdelning tyckte han och 1999 hade han sparat ihop till handpenningen för en egen maskin.

– Jag ville prova att dra in pengarna åt mig själv, minns han.

Han köpte en sexcylindrig Huddig 960 och startade enskild firma.

– Det blev en traktorgrävare eftersom jag ville kunna ta alla möjliga typer av jobb.

Efter bara någon månad fick företaget fäste på marknaden. Något år senare kunde han till och med byta ut traktorgrävaren mot en hjulgrävare, köpa in en tvåaxlig kranbil och skaffa sig en anställd.

– Det blev mycket jobb, jag tog snart in en minigrävare också.

Efter några år gick han ihop med en partner i ett gemensamt bolag och resultatet blev fler maskiner, fler anställda och mer jobb. Lite för mycket jobb till och med.

– Till slut ville jag banta ner, det vill inte min kompanjon så 2005 återgick jag till min enskilda firma, säger Andréas Karlsson.

Han tog med sig en kranbil, en hjulgrävare och tre anställda. Tanken var att hålla det överskådligt och litet.

– Men nu börjar det spåra ur här med! Men det är ett bra gäng och jag styr åtminstone själv över det, ler Andréas Karlsson.

Företaget, som blev aktiebolag 2008, har i dag sexton anställda, fem lastbilar och ett 15-tal maskiner.

– Vi har både asfaltläggare, väghyvlar, hjulgrävare, bandgrävare, hjullastare och grävlastare. Jag vill ha en bredd på maskinerna så att vi kan göra alla jobb.

Företaget har en egen smidesverkstad i Tumba där en anställd mekaniker utför enklare reparationer. Övrig service lejs in.

AK Schakt & Entreprenad lejer även in underentreprenörer och förmedlar dessutom jobb till andra.

– Just nu har vi fem fasta underentreprenörer som jobbar för oss, säger Björn Anderberg, inhyrd arbetsledare.

Företaget kör fortfarande på timme åt de större bolagen.

– Vi kör mycket åt NCC och deras nyproduktion, sedan kör vi en hel del åt Stockholm Entreprenad och utför drift och underhåll i södra Stockholm, säger Andréas Karlsson.

För några år sedan halkade företaget av en slump in på asfalt.

– Vi kunde ingenting om asfalt men köpte av någon anledning in en läggare som vi testade lite. Sedan började vi åta oss enkla uppdrag och lärde oss mer och mer, säger Björn Anderberg.

– Nu får vi många avancerade uppdrag, vi räknar på dem själva, det är mycket problemläggningar på vägar som är extra känsliga och det blir bara mer och mer asfaltuppdrag, vi har alltid ett maskinlag och ett hantverkarlag ute, säger Andréas Karlsson.

– Vi åtar oss också mindre ombyggnadsjobb i samband med asfalteringarna, säger Björn Anderberg.

Andréas Karlsson raggar sällan jobb. Det kan tyckas bakvänt för en företagsledare men han ser inget behov av aktiv försäljning.

– Jag är en arbetare och ingen säljare. Det vi gör när vi jobbar ska göra att vi får komma tillbaka.

Han konstaterar att AK Schakt & Entreprenad inte ska vara billigast. Målet är i stället att leverera god kvalitet.

– Det är ett pressat prisläge men vi vill visa att kunden får det de betalar för och vill man ha kvalitet kostar det lite mer.

Av samma anledning har han certifierat firman enligt ISO 14001 och ISO 9001.

– Det är ett bra sätt att visa att man är seriös, säger Andréas Karlsson som också investerat i ett nytt datoriserat affärssystem.

– Vi omsatte 46 miljoner kronor förra året, då vill man inte ha alla fakturor i en pärm. Vi vill få bättre kontroll på pengarna och kunna se månadsvis vilka inkomster och utgifter vi har. Vi följer också upp fordonen och kan dra ut statistik över hur mycket de drar in och hur mycket de kostar.

Han kör en hel del själv, följande natt ska han till exempel köra grävmaskinen när asfaltgänget reparerar en infart i Slagsta.

– Småjobb som tar en dag passar mig bra. Jag gillar att hålla på med papper också, men inte hela tiden.

Andréas Karlsson är nöjd med timkörning och asfalteringsuppdrag men kanske kan återvinning tränga sig in i mixen. Precis som han för några år sedan ”råkade” köpa en asfaltläggare står nu en spontant inhandlad efterkross och väntar i environgerna.

– Vi kommer nog att testa att återvinna schaktmassor med den i vår men vi vet inte i vilken omfattning. Återvinning skulle kunna vara något för oss, säger Andréas Karlsson hemlighetsfullt.

– Det kanske inte var så klokt att köpa in den, men man vet aldrig!

Med tanke på att han för bara några år sedan hade kontoret på fickan har det hänt mycket på kort tid.

– Det blir som det blir, säger Andréas Karlsson, nästan lite profetiskt.

Två småbarn och en höggravid sambo pockar på uppmärksamhet på hemmaplan och tiden då en entreprenör kunde eller ens ville leva enbart för firman är sedan länge förbi.

– Det är alltid grejer man måste fixa på jobbet, och det blir bara mer och mer. Men när jag är hemma vill jag vara helledig, annars blir man galen, säger han med ett leende.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125