23948sdkhjf

Skoporna i marken dygnet runt

Om det fanns statistik om antalet entreprenadmaskiner i drift per invånare skulle förmodligen den lilla byn Kaunisvaara i Pajala kommun ligga i topp. Om ett år är det tänkt att börja utvinna den järnmalm som finns i området och för att hålla tidtabellen krävs en mängd maskiner i arbete dygnet runt.
Grävmaskiner och dumprar är igång dygnet runt när Tapulimyren vid byn Kaunisvaara strax norr om Pajala förvandlas till ett 2,5 kilometer långt, 750 meter brett och 350 meter djupt dagbrott. Den del av myren där järnmalmsfyndigheten ligger vallas in med berg- och jordmassor, som hämtas från en gigantisk bergtäkt intill.

Genom att pumpa ut myrvattnet från området sänks vattennivån inom invallningen. När även torv- och jordmassor schaktats och transporterats från området är malmkroppen blottlagd.

– Det krävs enorma mängder grus för att anlägga Kaunisvaaragruvan, inte minst till all betong, berättar Northlands Resources informationsansvarige Niclas Dahlström när han visar oss runt på området, som är ett av Sveriges största byggprojekt med mängder av dumprar och grävmaskiner och extrema krav på logistiken.

Svensk och finsk kompetens

Över 10 000 kubikmeter berg friläggs. Tio stora dumprar och fyra grävare är igång dygnet runt, fem dagar i veckan och periodvis alla dagar. Det är Peab som har huvudentreprenaden på bergtäkten liksom för projektering, markarbeten, vägar, byggnader för bland annat anrikningsverk och byggande av en krosstation och bandtransportörer.

Några problem att få fram tillräckligt med grävmaskiner och grävmaskinister har det inte varit.

– Det finns kompetens både i Sverige och Finland, säger Niclas Dahlström.

Många underentreprenörer kommer från trakten. Vid det blivande dagbrottet träffar vi Jonas Mäkikattio från Outcat AB i Kangos, som arbetar med utdikningen av myren. En pump med en kapacitet på 330 kubikmeter i timmen används vid torrläggningen.

Grävda diken leder vattnet till pumpen som därefter via en grov slang leder vattnet ett par hundra meter till en sedimenteringsbassäng. I den tas prover för att kontrollera att ingen olja eller annat miljöfarligt material finns i vattnet innan det via ett kamdike rinner ut på myren. Enligt en grov uppskattning måste cirka 1,5 miljoner kubikmeter vatten pumpas bort.

- Hittills har vi grävt elva kilometer dike och pumpat bort 337 000 kubikmeter vatten, berättar Jonas Mäkikattio när vi besöker arbetsplatsen i juni. Sammanlagt är vi sex man som jobbar i skift, dygnet runt.

Nästa steg är att skala av lagret av torv och morän, totalt cirka tio meter tjockt, för att frilägga själva malmkroppen.

Rena lottovinsten

Pajalabon Ronnie Bjärenfall kör för Roggas Åkeri i Pajala. Han jobbade tidigare som metallarbetare men har nu sadlat om och kör en Volvo A40E – och bryter berg till etableringen av gruvan. Han stortrivs med sitt nya jobb.

- Ett spännande projekt och rena lottovinsten för Pajala kommun, ropar han från hytten.

Hittills har Northland inventerat nästan ofattbara fem miljarder kronor på den nya gruvan. Gruvbygget tar cirka två år och kommer som mest att sysselsätta uppemot tusen personer. När själva brytningen börjar i det jättelika dagbrottet blir gruvan permanent arbetsplats för 450 personer. Produktionsstarten är beräknad till fjärde kvartalet 2012.

– När produktionen är i full gång räknar vi med en produktion av fem miljoner ton koncentrerad järnmalm per år, berättar Niclas Dahlström.

Pon Mining International svarar för all mobil gruvutrustning för projektet fram till 2015. Totalt handlar det om 23 maskiner - två stora O&K RH340 eldrivna hydraulgrävare, tolv Cat 226 tons 793F-truckar, två stora Cat 994F hjullastare, två 16M väghyvlar, två D10 bandschaktare, på hjullastarsidan handlar det om två 980 och en 966. Den första leveransen av utrustning planeras till mitten av 2012.

I alla fall inledningsvis kommer järnmalmen att fraktas med lastbil från gruvan till Svappavaara – en sträcka på femton mil – och sedan lastas om till järnväg för vidare transport till Narvik. På sikt är förhoppningen att nya spår ska dras till gruvan, så att man slipper landsvägstransporterna.

Bil var tredje minut

– Om vi måste använda oss av standardlastbilar kommer det att innebära en bil var tredje minut, dygnet runt, säger Niclas Dahlström, som dock räknar med att företaget kommer att få dispens att utnyttja större lastbilar och då kan det handla om en lastbil var tionde minut. Totalt kommer det att krävas minst 80 lastbilar.

Northland Resources ska starta ett transportlogistikbolag med Grieg Logistics, Savage Services Corporation och Peab, som ska hantera transporten av järnmalmen mellan Kaunisvaaragruvan till hamnen i Narvik. Syftet är att skapa en effektiv logistikkedja för malmtransporterna.

Det nya bolaget ska ansvara för hela kedjan, från lastningen på lastbil i Kaunisvaara och transporten till Svappavaara, där malmen lastas på tåg. Efter tågtransporten till Narviks hamn lastas malmen på fartyg för vidare transport. 

Northland lägger ut ansvaret för all logistik på de tre andra bolagen. Tanken är att Supply Chain-företaget Savage ska ansvara för koordinering, styrning och samarbete mellan parterna och koordinera projektarbetet. Savage ska även se till att tågtransportlösningar fungerar med underleverantörer och järnvägsbolag.

Peab kommer att ansvara för vägtransporter med lastbil, samt för att bygga den infrastruktur som behövs vid terminalen i Svappavaara och Narviks hamn. 
Grieg Logistics som främst sysslar med hamn- och terminalverksamhet för bulkindustri, ska i sin tur ska sköta terminalverksamheten vid Narviks hamn.

Northland bildades 2003 av en handfull amerikaner och kanadensare och var från början ett rent prospekteringsföretag, 2007 beslöt företaget att inte bara prospektera – utan även satsa på gruvverksamhet. Tack vare den stora efterfrågan på järn från Kina blev plötsligt fyndigheten utanför Pajala intressant att bryta.

Gammal fyndighet

– Det är en gammal fyndighet, som tidigare inte ansetts lönt att bryta. LKAB var här redan på 1970-talet och skapade enorma förväntningar i Pajala, men allt rann ut i sanden, berättar Niclas Dahlström. Så vaknade Kina och mellan 2003 och 2008 gick priserna på järnmalm upp med 500 procent. Eftersom våra prospekteringar visade att det fanns gott om järnmalm med hög kvalitet beslöt vi att satsa för fullt.

För Pajala innebär gruvan enormt mycket. För första gången på över ett halvt sekel ökar befolkningen i Pajala. Under de kommande åren räknar kommunen med en fördubbling och på längre sikt en tredubbling av invånarantalet.

– Vår vision är att vi 2020 ska ha 20 000 invånare mot dagens 6 300, berättar kommunalrådet Kurt Wennberg. Pajala liksom hela Tornedalen går en helt ny tid till mötes. Det känns verkligen kanonbra.

Hela kommunen sjuder av aktivitet. Nya företag startas, nya bostadsområden byggs, nya industriområden planeras och nya affärer och restauranger öppnas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063