Skopan blöder och hjärtat likaså
Alluskopan droppar som av rött blod och en vinälskares hjärta blöder. Till Sofielunds Avfallsanläggning anländer några gånger i månaden från Systembolaget runt 20 ton dryck som destrueras.
– Ofta handlar om det hela pallar med reklamerade flaskor eller boxar, säger Hannu Kuosmanen från Systembolagets Reklamationslager.
Han följer med på transporter och ser till att ingen droppe från den flytande lasten hamnar fel.
– Det är känsligt med sprit så den får inte komma på avigvägar.
Skattedestruktion
Skatteaspekten väger tungt eftersom en stor del av spritens värde utgörs av skatt.
– Destruktionen räknas som skattedestruktion, säger Hannu Kuosmanen.
I september förra året outsourcade Systembolaget uppdraget att destruera alkoholen till logistikföretaget Lagena Distribution i Haninge. Som i sin tur tog in SRV återvinning som underentreprenör. Lagena levererar och lagerhåller sedan tidigare varor till Systembolaget. SRV Återvinning i Huddinge producerar 600 kubik biogas per dygn från spriten, men den största delen av råvaran kommer från bortslängd mat från Ica Maxi, skolor med mera. Alluskopan monterad på en hjullastare Volvo L120F, mal sönder burkar, flaskor och baginboxar när den tippar innehållet i en container.
– I containern finns en pump som suger upp innehållet. Från den leder en slang till en släpvagn som rymmer 26 000 liter, därefter hämtar en slambil, säger driftansvarige Sture Jägerup.
Krossar och rensar
Slambilen far sedan inväg till en förbehandlingsanläggning inom området. Massan tippas där i en mixer som mal sönder allting till gröt. Från mixern går massan på ett transportband vidare till en pulper, en maskin som krossar och rensar. Plast fastnar i pulpern och sorteras på detta sätt bort.
– Vi rensar pulpern och sedan är det bara att fortsätta köra, säger Sture Jägerup.
Pulpern mal sönder till bitar ej större än en centimeter och portionerar sedan ut innehållet i två hygieniseringstankar som rymmer 10 kubik vardera. Här värms temperaturen automatiskt upp till förinställda 72 grader. Därefter slås värmen av. Massan hygieniseras i en timme och förs sedan över via piplines till bufferttanken och därifrån till rötkammaren Innehållet i bufferttanken injiceras till rötkammaren i maklig takt. Sture Jägerup tittar på det invecklade schemat över processen som syns på skärmen.
– Biogasen går sedan via ledning till att värma upp Trångsund och Skogås. När allt har rötats ut återstår vätskan och även den blir en prima vara. Biogödsel, fullproppad med näring.
Otrolig växtkraft
SRV producerar 50 kubik biogödsel i veckan.
– Varje fredag tömmer vi biogödseltanken och skickar iväg med bilen som tar 40 kubik, säger Sture Jägerup.
Kunder är bönder, Berga Lantbruksgård och Tolfta Gård i Katrineholm.
– Det är en otrolig växtkraft, vätskan sätter direkt igång grödan. Enda nackdelen är att gödseln måste spridas med tankvagn.
Snart stundar en ny anläggning för förbehandling av matavfall och alkohol hos SRV. I den blir avfallet till en pumpbar lösning som transporteras vidare för ytterligare behandling genom rötning i reningsverk, och därefter blir den till biogas och biogödsel. Till en början kommer anläggningen att behandla 20 000 ton matavfall per år, för att sedan successivt byggas ut till en kapacitet på 50 000 ton per år. Och det verkar som om en intressent vill bygga en biogasanläggning vägg i vägg.
– Den nya anläggningen kommer att ligga i den absoluta framkanten när det gäller ny teknik.
Sverige ligger högt i den internationella återvinningstoppen.
– 94 procent av det som kommer till vår anläggning går ut i en ny skepnad, säger Sture Jägerup.
Text & foto: Monica Almgren