23948sdkhjf

Ensamföretagare på kunskapsjakt

Knut Thomsen kan som certifierad avloppsinstallatör tycka att det är onödigt att Södertörns Miljö- och hälsoskyddsförbund måste inspektera för att ge klartecken för hans avloppsprojekt. Det kan han ge själv.
Torö. Maskinentreprenören Knut Thomsen är ensamföretagare med Nynäshamn som verksamhetsområde. Han är noga med att bygga på kunskaperna, går på många kurser för att uppdatera sig och bli kvalificerad för nya arbetsområden. Maskinentreprenörernas utbildning i anläggande av enskilda avlopp var lämplig när kommunerna Haninge, Tyresö och Nynäshamn gör en gemensam inventering av avloppsanläggningar för att se vad som behöver göras.

– På sina håll finns det rör som går rakt ut i ett dike och läcker kväve, säger Knut Thomsen.

Ett avlopp behöver även den kund han arbetar åt på Torö just nu. Projektet med ny gäststuga omfattar rivning av gammal byggnad, anläggande av infartsväg, gräsmatta, sprängning, ny husgrund och som sagt vatten- och avlopp.

– Jag utför allt utom snickerierna, säger Knut Thomsen.

Dröjer två månader

Återstår vid husbygget är nu att gräva upp anlagt grus för att få ner avloppet.

– När jag ska anlägga avlopp måste ett tillstånd för 7 000 kronor utfärdas. Det blir min kund som får betala, säger Knut Thomsen.

I klartext kommer representanter från Södertörns Miljö- och hälsoskyddsförbund och närvarar när Knut Thomsen gräver en provgrop för att se att det går rätt till. Han pekar på att det förutom kostnaden även fördröjer projektet. Det tar upp till två månaders väntetid att få klartecken. Förutom onödig byråkrati trivs han bra med att vara maskinentreprenör och har satsat på små maskiner.

– Ja, under sommarhalvåret är det uppdrag åt villaägare och då är det viktigt att ha smidiga maskiner som ändå har god kapacitet, säger Knut Thomsen.

Han kan räkna till fem maskiner; grävmaskinerna Hanix H15B på 1,5 ton, Nagano 60 på sex ton, hjullastaren Atlas AR60 med en vikt av 4,7 ton, dumpern Hinnowa HS 1100 och en Valtra M 130 på 7 ton med transportvagn.

– På den fraktar jag lätt mina maskiner, säger Knut Thomsen.

På vintern är det i huvudsak snöröjning på agendan. Nätverksbyggande är a och o. För tredje året i rad samarbetar Knut Thomsen med Pia Edfors på Torö Trädgårdstjänst. En annan samarbetspartner är Jan-Olof Härnvall, som emellanåt anlitas för sprängning när Knut Thomsen inte har tid att spränga själv. Knut Thomsen har varit maskinentreprenör de senaste nio åren men har gedigen erfarenhet från andra branscher. Han har flera år på Telia, där han byggde telefoner från ritning till färdig produkt.

Öppnar ny värld

När monopolet avskaffades 1988 sa han upp sig.

– Jag ville inte arbeta med Dorotelefoner och liknande utan köpte istället Torö Butik som jag drev i 14 år. På den tiden var det en slags lanthandel med allt från minsta lilla udda skruv, säger Knut Thomsen.

Många ville arbeta i butiken, med tio anställda hyrde han därför Torö prästgård så att anställda hade någonstans att bo.

– Jag köpte sedan prästgården och sålde affären, säger Knut Thomsen.

Samtidigt sadlade han om till maskinentreprenör, inledde med en tvåhjulsdriven traktorgrävare Case 580, en stel. Grävmaskinen Hanix 415 från Beck Maskin blev därför en ny upplevelse.

– Att köra runtomsvängande öppnar en ny värld eftersom du gräver på ena sidan och tippar på andra sidan, säger Knut Thomsen.

Fotnot. Vad gäller för inspektioner i din kommun? Kolla på www.avloppsguiden.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063