23948sdkhjf

Spett med bett och spejsiga spadar

Ett greppvänligt spett och en knölförsedd spade som man inte kan ta i hur som helst. Det är ett par av de förslag som designstudenterna tagit fram.
Umeå . De fem designteamen har jobbat hårt i nästan fem veckor när Entreprenad hälsar på i slutet av november. Nu har de bara ett par dagar på sig färdigställa de modeller de ska visa upp på examineringen. Tove Markkula, Calle Östlund, Martin Edlund och Adam Henriksson ingår i ett av teamen och förklarar att processen varit mycket fruktbar.

– Vi började med att gå ut och prata med markarbetarna, vi ville veta vad de tyckte var problem och se hur de gjorde, förklarar Martin Edlund.

De ställde sig också vid sidan om, för att eventuellt kunna se om arbetarna hade problem de "vant sig vid" och som de därför inte tog upp på eget initiativ.

– Vi hittade lite när det gällde till exempel vinklar och handleder, säger Martin Edlund.

Till en början riktade hans team in sig på att försöka minska vibrationerna från spett. Snart insåg de att de valt fel väg, och styrde om skutan.

– Vi såg att vibrationer inte var det stora problemet, arbetarna använder en bra teknik och släpper spettet i tid så att alla vibrationer inte går vidare upp i kroppen, förklarar Martin Edlund.

Eftersom särskilt tjejer fick problem med spettet försökte man i stället hitta ett sätt att underlätta lyft.

– Spettet ska ge kraft, men många har fel handlag och måste ta i jättehårt. Vi har försökt ta fram ett spett med ett handtag som ska passa olika personer, fortsätter Martin Edlund.

Teamet har försökt se var människor sätter sina händer och tagit fram ett spett med ett konformat handtag som ska leda användaren att sätta sina händer på "rätt" ställe. Handtaget ska passa för både korta och långa människor, med stora eller små händer.

– Den som är kort med små händer ska sätta sina händer längre ner på spettet, förklarar Martin Edlund.

Spettet ökar gradvis i greppstorlek och är försedd med flera "stopp", det vill säga olika ställen som passar olika långa personer och där händerna dessutom ska "stanna" på det lämpliga stället.

– Det ska vara svårt för den som är kort att hålla för högt upp, vi vill leda dem till ett grepp där händerna passar, förklarar Martin Edlund.

När man använder ett spett behöver man i många fall hålla det nära intill kroppen. För att underlätta detta har studenterna tänkt sig en intagning i spettet som man kan sätta ett band i, ett band som man sedan kan koppla till sitt bälte.

– Då överförs kraft från axlarna till höfterna, säger Martin Edlund

. Teamet har inte försökt ändra tyngden på spettet.

– Det blir en kompromiss, ändrar man tyngden måste man slå fler gånger. Det är en svår balans.

När det gäller spaden har man funderat både fram och tillbaka.

– Vi började med vilda koncept som vi sedan skalade ner, säger Martin Edlund.

Alla fördelar har vägts mot de nackdelar en viss förändring innebär.

– Man kan alltid isolera enskilda moment men spaden ska kunna användas flexibelt, säger Martin Edlund.

Till slut bestämde man sig för att försöka stötdämpa spaden och göra lyftet mer ergonomiskt. Stötdämpningen åstadkoms genom att ett fackverk i handtaget. När spaden sätts i backen komprimeras den lite nedåt, men inte ut i sidorna.

– Vi vill inte tappa kraft, man måste ju få ner materialet, säger Martin Edlund.

Teamet försökte sedan titta på spadens olika vinklar för att nå ett mer ergonomiskt lyft.

– Lite mer vinkel på handleden gör att man får en avlastning och slipper böja sig lika mycket, säger Martin Edlund.

Många användare vill helst hålla väldigt långt ner på spaden för att få "schvung" i arbetet.

– Det är väldigt oergonomiskt och vi har försökt göra det svårt att hålla långt ner och leda användaren till ett bättre grepp. Man förlorar lite kraft men vinner ryggar och handleder i stället, säger Martin Edlund.

Att skrapa ut grus är ett vanligt arbetsmoment på anläggningsbyggen, ett arbete som ofta innebär spända handleder och böjda ryggar. För dessa syften har teamet försett spaden med en stor "knöl". Den ska komma till användning när man skrapar ut tungt material.

– Då kan man lägga tyngd på spaden, säger Martin Edlund.

För att underlätta packning har spaden fått ett plant blad med extra bra vinklar.

Mycket handlar om att "lura" användaren att göra rätt. Ett exempel är att inte skotta materialet åt höger utan att kasta det mer mot sig.

– Vi har jobbat lite med bladen och tagit fram ett höger- och ett vänsterblad, beroende på åt vilket håll man ska skotta.

Bladet är försett med en kant på den "förbjudna" sidan.

– Då blir det lite svårare att slänga det åt det hållet, man leder användaren åt rätt håll, säger Martin Edlund.

Han konstaterar att projektet bjudit på en hel del svårigheter.

– Det har varit jättekul men svårt.

Svevias anläggningsarbetare har varit en guldgruva att ösa ur och studenterna har varit flitiga gäster ute i gropen, för att ställa frågor och få sina prototyper testade i verkligheten.

– De har varit jättetillgängliga och alltid ställt upp, säger Martin Edlund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08