23948sdkhjf

Friskt vågat hälften vunnet

KJ Maskiner varvar schaktandet med avancerad finmekanik och servar gärna konkurrenternas maskiner. Efter flera års verkstadssatsningar vill man nu man ta för sig mer på entreprenadsidan. – Det är läge för en uppstickare, säger vd Stefan Jansson.


Uppsala . KJ Maskiner är ett ovanligt entreprenadföretag. Förutom ett gäng maskiner och duktiga förare som bygger väg och gräver ner ledningar har man en stor verkstad som åtar sig uppdrag även externt. En butik finns också på hörnet om kontoret, där säljer man smörjoljor, hydraulslangar med mera. Företaget har också skaffat sig en finmekanisk verkstad där man kan tillverka alla nödvändiga reservdelar själva och dessutom producera avancerade maskindelar till läkemedelsindustrin. Varför?

– Varför inte, säger företagets vd Stefan Jansson.

Han äger firman tillsammans med sin äldre bror och det var hans pappa Kenneth som tecknade KJ:s Maskinhandel 1972.

Redan då var inriktningen lite annorlunda.

– Han köpte in maskiner, lät dem jobba ett tag och sålde dem sedan vidare, berättar Stefan Jansson.

Till en början drev Kenneth arbetet på egen hand men det dröjde bara några månader innan den först anställde - Göran Hermansson- fick anställning.

Och Göran blev firman trogen länge.

– Han gick i pension vid månadsskiftet november/december, efter nästan 40 år, säger Stefan Jansson.

Verkstaden var central redan från början, Kenneth Jansson och hans anställda skaffade sig lokaler i Alunda några mil norr om Uppsala. Där servade man maskinparken, som vid det laget bestod av både bandtraktorer, väghyvlar och andra fordon.

Verksamheten flöt på bra när ödet slog till 1984. Kenneth Jansson dog i en flygolycka och kvar i Uppsala stod hans änka med tre minderåriga barn och ett företag att ta hand om.

Stefan Jansson var bara tolv år och modern Maida fick gå direkt från livet som hemmafru till att bli vd i entreprenadbranschen.

– Hon var stark, hon sålde av maskiner och fick säga upp en del personal, sedan drev hon företaget vidare, säger Stefan Jansson.

Med fem maskiner och en handfull anställda raggade Maida in jobb och höll företaget flytande i många år. Stefan var dock inte sen att ansluta.

– Jag fick bli vuxen på två år, det kändes att det hängde mycket på mig och brorsan och när han sedan åkte in i lumpen var det bara jag kvar, vår lillebror var för liten, säger Stefan Jansson.

Han var redan en typisk entreprenörsunge som tillbringat otaliga timmar med pappa på jobbet. Efter faderns död var det inte lika lätt, men Stefan gjorde allt som stod i hans makt för att få hänga med.

– Jag fick skjuts ut till verkstaden där chaufförerna under det första året hjälpte till mycket själva, de gjorde allt och jag var med och skruvade, säger Stefan Jansson.

16 år gammal bytte han sin första skopbotten och 18 år fyllda - med körkortet i hand- slapp han tigga om skjuts och sedan dess har inget fått stå i hans väg när det gäller intresset för att meka och skruva.

– Är man intresserad så finns inget annat, konstaterar han.

Efter avslutade gymnasiestudier– självklart på fordonslinjen– började han arbeta på en verkstad inne i Uppsala där man reparerade skogsmaskiner och Kubotagrävare.

– Jag jobbade där på dagarna och hemma på firman på kvällarna, minns Stefan Jansson.

Den äldre brodern delade inte Stefans intensiva intresse för verkstaden men kör i dag maskin för familjeföretaget. Den yngsta brodern gick sin egen väg och driver i dag ett eget företag inriktat på markjobb i allmänhet och bergsprängning i synnerhet. Stefan Jansson tvekade dock inte, och satsade allt på familjeföretaget.

– Jag har jobbat sedan 1990 med detta men mamma var formellt vd till 2005. Hon har jobbat hårt under dessa år, säger Stefan Jansson.

Företaget växte allt eftersom, de fem maskinerna blev tio och sedan 15, man körde på timme åt de stora företagen men åtog sig också egna uppdrag. Men alla dessa maskiner måste skötas, och Stefan Jansson hade dessutom trängande behov av att skruva.

– Jag fick lov att bygga en egen verkstad hemma på gården, säger han.

Efter ett tag stod det dock klart att hemmabygget inte räckte till, det blev helt enkelt olidligt att vara tvungen att förlita sig på andra verkstäder.

– Jag blev förbannad, säger Stefan Jansson frankt.

Att stå i kö och vänta på att en annan verkstad skulle få tid att bocka till en skopbotten retade honom. I slutet av 1990-talet köpte företaget därför en verkstad i Knivsta. Men efter bara ett år var den för liten, och KJ:s maskiner köpte den nuvarande anläggningen i Fyrisvalls industriområde, en anläggning som de sedan byggt både om och ut.

– Men nu är den också för liten, så vi letar efter en ny tomt och jag ritar på en ny, större, anläggning, säger Stefan Jansson.

Till en början servade verkstaden bara det egna företaget. Sedan började man hjälpa EMS att utrusta maskiner, man byggde om några borriggar och vips var en affärsidé född. Varför inte utnyttja den kompetens och de resurser man besatt, funderade Stefan Jansson. Han drog slutsatsen att verkstaden hade mer att erbjuda, inte minst på hydrauliksidan.

– Jag ville få verkstaden att bli självgående. I dag är en tredjedel av de uppdrag verkstaden utför externa (se separat artikel) och Stefan Jansson har dessutom dragit igång både en finmekanisk verkstad och en butik (se separat artikel).

Entreprenadsidan förblir hjärtat i verksamheten men Stefan Jansson ser alltjämt nya möjligheter för företaget. Han förklarar att intresset för nya innovationer har präglat verksamheten redan från början, redan i slutet av 1980-talet började man till exempel arbeta med tiltrotatorer.

– Vi testade grejer åt Sandco, det var en nyhet då men nu har det ju exploderat, säger Stefan Jansson.

I dag servar företaget alla sorters tiltrotatorer, man tillverkar också alla specialdelar till Steelwrists rotatorer. Totalt har KJ:s Maskiner 40 anställda, verkstadsverksamheten sysselsätter i dag cirka tio man och på entreprenadsidan är personalstyrkan 25 man stark. Entreprenadverksamheten står för cirka 70 procent av den totala omsättningen på 40 miljoner kronor.

Maskinparken består av knappt maskiner från fem till 70 ton, man har både bandburna och hjulburna grävmaskiner, bandschaktare, hjullastare, dumprar vältar och en lastbilar.

– Vi kör mest på timme men har en hel del egna projekt också, vi har byggt flera egna vägar upp till asfalt, säger Stefan Jansson.

Företaget arbetar främst i Uppsalaregionen men vid behov packas resväskan.

– Vi har jobbat med Botniabanan och varit i Målilla tillsammans med VSM, vi kör dit jobben finns, säger Stefan Jansson.

Lokalt har man satsat på flerårskontrakt, bland annat för VA-jobb åt Uppsala kommun och för vägunderhåll åt Skanska.

Under de två senaste åren har fokus legat på verkstadssidan, men nu ska entreprenadsidan få sitt.

– Det är dags för en nytändning, vi har satsat tio miljoner på att göra i ordning verkstaden och nu är det dags att satsa på entreprenad, säger Stefan Jansson.

Planen är att jaga de större jobben och ge konkurrenterna en match.

– Det är läge för en uppstickare nu och jag tror det finns marknad för oss, säger Stefan Jansson.

En tanke är att åta sig en större del av kedjan, kanske i samarbete med andra företag.

– Vi får en helt annan bredd då, och det blir ju många jobb i Stockholm framöver, säger Stefan Jansson.

Han konstaterar att det egentligen inte finns mycket att fundera över.

– Man är väl lobotomerad att vilja hålla på med entreprenad men vi har det som krävs, många maskiner och jävligt duktiga anställda. Då är det bara att gasa på.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095