23948sdkhjf

Hur bunden är man av ett löfte?

En leverantör krediterade en kund ett ganska stort belopp men ångrade sig och skrev ett nytt brev och angav ett nytt belopp, hälften så stort.

I en tvist som Reklamationsrådet har avhandlat krediterades en kund ett ganska stort belopp.

Leverantören, som skriftligt underättat kunden den glada nyheten, ångrade sig dock efter en vecka och skrev ett nytt brev där man meddelade att det krediterade beloppet blivit för högt på grund av en intern kommunikationsmiss och angav ett nytt krediteringsbelopp, mindre än hälften av det tidigare meddelade.

Är det tillåtet att skylla på ett misstag och att sedan ändra sig? Paragraf 32 i avtalslagen behandlar detta. Om den som lovat något, men sedan på grund av att man skrivit fel eller gjort någon annan miss vill ångra sig, får göra det endast om motparten borde insett misstaget.

I detta fall tyckte rådet att krediteringen var väl generös, men eftersom leverantören ganska utförligt i sitt brev angett hur man kommit fram till det ursprungliga beloppet, ansåg man att felskrivning eller misstag knappast verkade troligt. Man ansåg också att kunden inte hade någon anledning att tro att ett misstag begåtts.

Rådets åsikt blev därför att leverantören var bunden till den ursprungliga höga krediteringen.

- Man måste noga tänka sig för både en och två gånger innan man lovar något, kommenterar Lars-Erik Ljungberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188