23948sdkhjf

Avtal är bra- samsyn bättre

Vem ska stå för kostnaden när däcken på den nyinköpta entreprenadmaskinen slits i förtid? Vilket ansvar har maskinleverantören när kunden tycker att maskinen "känns" fel?

Då och då blir vi kontaktade av entreprenörer som blivit grymt besvikna på en nyinköpt maskin eller på bemötandet från det säljande företaget när klagomål framförts.

I en bransch där ett avtal ofta beseglas med ett handslag, eller ett okej i en telefonlur är det tufft att plötsligt förstå att man visserligen varit överens med sin kontraktspart, men att man inte är överens om vad man kommit överens om.

För en maskinentreprenör kan en stillastående eller dåligt fungerande maskin medföra både stora extrakostnader och uteblivna intäkter. Därför är det viktigt att maskinen fungerar som tänkt.

Därför är det också viktigt att specifikationerna stämmer överens med den tänkta arbetsuppgiften. Därför är det också viktigt att leverantören är medveten om hur maskinen ska användas och medverkar till att kunden får de tillbehör och den utrustning som passar de tänkta arbetsuppgifterna.

Så länge allt flyter på utan bekymmer är allt frid och fröjd. Men plötsligt går någonting sönder. Då kan det bli bekymmersamt. Är det en garantifråga? En försäkringsfråga? Är det förarslarv? Hur snabbt ska felet åtgärdas? Ska den trasiga komponenten lagas eller bytas ut? Vem betalar för eventuell ståtid?

Frågorna kan bli många och tenderar att bli ännu fler desto högre belopp det står på prislappen. Om parterna inte kommer överens kan ett domstolsutlåtande vara ett alternativ, men det kostar tid, kraft och kan också bli en dyr historia.

Ett avsevärt snabbare alternativ som dessutom erbjuds till låg kostnad är det reklamationsråd bestående av personer med bred branschkunskap som startats av Maskinleverantörerna och Maskinentreprenörerna. Rådets ambition är inte att hitta en kompromisslösning, utan att faktiskt försöka utröna var de båda parternas ansvar ligger.

I en drömvärld är alla avtal glasklara, men även den privata vardagen är full av potentiella konflikter i samband med köp av bostad, bil, telefonabonnemang, tevekanaler, mat, varor.

Kommer inte morgontidningen i tid blir frukosten lite tråkigare, men antingen blir tidningen oläst eller också köper jag den på vägen till jobbet. Om den nya möbeln saknar skruvar vid monteringen får jag väl vänta tills jag ordnat nya skruvar.

Det mesta är hanterligt, men en entreprenadmaskin är dels betydligt mer komplex, dels blir följden än mer komplicerad eftersom en stående eller krånglande maskin inte bara kostar att reparera utan också omöjliggör förväntade intäkter.

Reklamationsrådet är nu inne på sitt fjärde verksamhetsår. Hittills har 29 ärenden hamnat på rådets bord.

Det kan sättas i relation till de cirka 14 000 entreprenadmaskiner som sålts under åren 2006-2009. Det finns säkerligen ett mörkertal, men i praktiken är det så här långt ungefär två affärer av tusen där konflikten är så allvarlig att den förts vidare till rådet.

Det torde tyda på att moralen ändå är förhållandevis hög i samband med maskinköp. För den som drabbas kan följderna trots det bli synnerligen besvärande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079