Uttjänta bildäck gör asfalten stunsigare
Gummiasfalten blir dyrare att tillverka, den kräver högre blandningstemperatur och är lite trögare att jobba med. Ändå överväger fördelarna, anser Per Fagergren på NCC.
Malmö . Traditionell asfalt består av bindemedel, stenmaterial och luft. Samma ingredienser ingår i gummiasfalt, men till detta sätts också gummipulver, det vill säga nermalda bildäck.
Tillverkningsprocessen skiljer sig dock något åt, för att göra traditionell asfalt blandar varmt bindemedel med varm sten och temperaturen är cirka 160-180 grader. När man gör gummiasfalt måste man först blanda ihop gummipulvret med bindemedlet i ett speciellt blandarverk. Denna blandning pumpas sedan in i det reguljära asfaltverket och blandas ihop med den varma stenen. Här krävs också cirka tio grader högre temperatur. Det går också åt lite mer bindemedel eftersom gummipulvret suger åt sig en del.
Lagringstiden blir också något kortare för gummiasfalt, och den måste därför ut på vägbanan snabbare. Dessutom är den något mer tungarbetad för den som till äventyrs tänkt spada ut asfalten för hand.
– Men vi har stora maskiner, så det spelar ingen roll, kommenterar Per Fagergren, arbetschef på arbetschef på NCC Roads Region Syd arbetsområde Skåne.
NCC Roads gummiasfalteringsarbeten under sommaren sker med egentillverkad gummiasfalt där gummipulvret levereras från Tyskland.
– Vi hade en fransk leverantör, men det pulvret var för blött. Med 2-3 procents fukthalt “foamade" det när massan värmdes upp, det blev vattenångor som utvidgade sig och det nästan kokade i tanken, kommenterar Per Fagergren.
Gummipulvret tillverkas av uttjänta bildäck, och kontroller görs för att inte få med farliga ämnen som till exempel miljöfarliga mjukgörande oljor. Enligt Per Fagergren är risken för farliga utsläpp från gummiasfalten mycket liten.
– Vi har mätt allt vi kan mäta, det mesta är inte ens detekterbart och där det finns mätbara utsläpp av farliga ämnen ligger de långt under de hygieniska gränsvärden som finns.
Gummiasfalten ska vara mer flexibel än reguljär asfalt men för övrigt uppfylla samma tekniska krav. En påtaglig skillnad mellan gummiasfalt och traditionell asfalt är dock doften, eller ska man kanske säga lukten.
– En den kan tycka att det luktar illa, den är ju dessutom lite varmare att lägga ut och är det vindstilla kan det lukta en del, säger Per Fagergren.
NCC Roads har därför testat att tillsätta ett ämne som ska ta bort lukten.
–Det fungerade relativt bra, säger Per Fagergren.
Eftersom det krävs lite mer bindemedel, gummipulver samt ett eget blandningsverk med tillhörande personal blir gummiasfalten dyrare än traditionell asfalt Per Fagergren anser dock att extrakostnaden snart betalar sig.
– Vägen får en längre livslängd, det är en produkt som ger ett mervärde om man lägger den på rätt plats.
Fotnot: Läs mer om NCC:s gummiasfaltering i Malmö här (klicka på länken).