23948sdkhjf

Dumpern knockade konkurrenterna

Hytten är ny och förstärkt, bakramen förlängd och maskinen går att köra i 70 km/h. För övrigt har FMV och BAE Systems Bofors försökt bevara dumperns originalegenskaper så långt det går.

Det nya artillerisystemet har fått namnet Archer, och tanken är väl att det ska ta sig fram obemärkt, skjuta snabbt och sen dra i väg i lönndom. Maskinen ser mycket militärisk ut, och visst har dumpern som vi känner den förändrats. Det finns dock mycket Volvo kvar i den. 

– Axlarna, drivlinan, motorn och hela förarplatsen är original, vi har inte heller rört lyktor och andra beståndsdelar, det finns ingen anledning eftersom det är en beprövad teknologi, säger Jan Nee, projektledare för Archer på Försvarets materielverk (FMV).

Det som ändrats är framför allt hyttskalet.

– Den har blivit lite smalare framtill, och bredare baktill så att tre personer får plats bakom föraren, säger Jan Nee.

Hytten är av förklarliga skäl också förstärkt, den har försetts med både ballistiska skydd och minskydd och här finns också en CBR-anläggning, det vill säga filter som ska stå emot kemiska stridsmedel. Hytten är också utrustad med datorskärmar och utrustning, och själva datorerna sitter väl gömda bakom hytten.

Modifieringarna görs inom ramen för hur dumpern är byggd.

– Vi använder de gränsytor som finns och när vi är klara sätter vi in Volvos förarpaket med paneler, elinstallationer med mera, förklarar Bertil Wall, som är biträdande projektledare för Archer på BAE Systems Bofors .

Motorn skulle också kunna chiptrimmas, för att öka effekten ytterligare. Men då går miljögodkännandet förlorat.

– Och det vill vi ha kvar, åtminstone i fredstid, säger Jan Nee.

Initialt använde man en Volvo A30D, men när systemet ska serietillverkas kommer det att byggas på A30E-dumprar. Volvo Construction Equipment har hela tiden funnits med som en underleverantör och tagit aktiv del i många av problemställningarna. Rent praktiskt kommer Volvofabriken i Braås att leverera en dumper utan hytt, där paneler och annan utrustning följer med i en separat låda.

– Volvo levererar i princip färdiga bärare, sen sätter vi på hytten och vapensystemet, säger Bertil Wall.

Dumpern är nästan helt i originalutförande när den anländer till BAE Systems Bofors, en skillnad är dock att bakramen är förlängd med cirka två meter. Volvo CE ska också förse dumprarna med ett vapenfäste som BAE Systems Bofors tillverkat.

– Vi levererar en bakdel med ett vapenfäste som Volvo sedan svetsar in i ramen, säger Bertil Wall.

De murrigt gröna Archer-dumprarna är faktiskt inte kamouflagemålade. I stället är det en grön grundfärg som ersatt den klassiskt Volvogula nyansen, och över hela ekipaget lägger man sedan ett maskeringsnät, som ger ekipaget en diskret framtoning och som dessutom gör det betydligt svårare för fienden att spåra.

– Nätet skärmar av värmezoner, därför syns Archer inte lika bra i värmekameror, säger Jan Nee.

En vanlig dumper har sällan bråttom, men det har försvarets artilleriförband när fienden nafsar dem i hasorna. För att kunna köra mer än 40-50 km/h har man därför valt att sätta in en ny navreduktion.

– Då får vi en högre utväxling och kan köra i 70 km/h, kommenterar Jan Nee.

När dumprarna så anlänt till BAE Systems Bofors i Karlskoga sker monteringen och ekipaget färdigställs.

– Vi kommer att provskjuta och göra leveranskontrollerna här, säger Hans Pettersson, projektledare för Archer på BAE Systems Bofors AB.

Han ser egentligen bara en punkt där dumpern krånglat till det.

– Eftersom den bara har tre axlar har vi fått jobba mycket med tyngdpunkten för att få rätt balans på axlarna när man placerar vapensystemet på bäraren.

Serietillverkningen av Archer ligger fortfarande något år bort, och i dag existerar bara två "försökspjäser". BAE Systems Bofors håller dock som bäst på att ta fram två "serielika" prototyper, som man sedan ska kunna utföra de sista testerna på, och jämföra mot alla ställda krav. Enligt Hans Pettersson är dock själva dumperdelen i princip färdig.

– Bäraren är klar, det är vapensystemet som ska finslipas.

Grundkanonen -77B- har redan genomgått vissa förändringar. Den är numera helt automatiserad, och eldröret har förlängts från cirka sex till åtta meter, vilket gör det möjligt att skjuta iväg granaterna fyra mil i stället för föregångarens tre, och om man använder den excaliburgranat som nyligen utvecklats i samarbete med USA går det att skicka iväg den hela fem mil bort.

Precisionen är stor, uppger Jan Nee.

– Skulle vi skjuta från FMV:s kontor på Östermalm i Stockholm skulle vi kunna träffa ett enskilt flygplan på Arlanda fyra mil bort.

Fotnot: Läs mer om Archer (klicka på länkarna nedan):

Dumper blev kanonlösning.

Bofors föll för snabbhet och styrka.
———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube



Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141