23948sdkhjf

Vattnet flödar när leran stabiliseras

Det nya resecentret i Uppsala byggs tätt intill byggnader och spår. Vattenborrning blev därför valet när Peab dundrar ner över hundra stålkärnepålar i den leriga marken.


Uppsala . Bara några meter ovanför den brandgula Klemmriggen KR806 susar tågen fram på en bro in mot stationsbyggnaden. Uppsala ska få ett nytt resecentrum, nya spår ska byggas och den lermättade marken måste förstärkas både inför de nya broar som ska byggas och de gamla som ska förses med nya spår. Peab är i full färd med att borra sig ner i Uppsalaleran när Entreprenad hälsar på. Över hundra sneda hål ska borras, med ett djup på 12-27 meter. När hålen borras förs också foderrör ner, och dessa fylls sedan av stålkärnepålar och slagna pålar.

– Vi började för 1,5 år sedan, säger Björn Biller, borrare på Peab, i en mycket hastig paus.

Han tycker att vattenmetoden fungerar utmärkt, särskilt så nära bebyggelsen.

– Borrar man med luft sticker luften och underminerar marken. Det är mycket svårt att se om luften drar iväg, och det vi i så fall är rädda för är att husen och särskilt järnvägen ska undermineras.

Rena vatten

Björn Biller tror att vattenmetoden kommer att slå igenom på allt fler byggen.

– Jag tror vi kommer att använda det mer i framtiden.

Problemet i Uppsala är alltså inte borrmetoden.

– Däremot tvingas vi arbeta på mycket liten yta, vi måste hela tiden vänta på varandra och byggtiden är mycket tajt.

Byggplatsen är dessutom extremt lerig.

– Det är bara lerbotten här, och vi måste ha stockplattor för att ta oss fram, säger Björn Biller.

På plats i Uppsala finns också Peter Johansson. Han är teknisk projektledare på Wassaras utvecklingsavdelning och har tillsammans med sina kollegor till uppgift att ständigt förbättra produkterna, och också att hålla utkik efter nya produkter och applikationer. I Uppsala testar han ett nytt effektivare sätt att rena borrvattnet.

– När man borrar i stadsmiljö säger lagen att man inte får släppa ut för mycket borrkax och vatten i dagvattnet och därför testar vi att rena det smutsiga vattnet i en sedimenteringscontainer, säger Peter Johansson.

Testar

Vattnet pumpas in i containern, kaxet sedimenteras och kan sedan fraktas till godkänd tipp.

– Det rena vattnet kan sedan släppas ut i dagvattenbrunnar, säger Peter Johansson.

Han betonar att vattenhanteringen är en mycket viktig del i processen, inte minst i stadsmiljö. I Uppsala är han snart klar med att verifiera och testa metoden, som ursprungligen kommer från England.

– Här testar vi den i ett byggprojekt, och det funkar bra, sedan ska vi testa den i ett bergvärmeprojekt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093