Volvo: "Inga planer på kommersialisering just nu"
Visade upp prototyper av självgående maskiner. Men långt kvar till riktig lansering, menar teknikchefen.
Hjullastarprototypen fyllde prototypversionen av den ramstyrda dumpern – som sedan tömde lasten och upprepade proceduren. Under en timme visade det sig att den självgående hjullastaren kunde arbeta med motsvarande 70 procent av kapaciteten hos en tränad förare vid lastning och lossning. Det är inte bara en teoretisk beräkning. Maskinen har också utfört ”riktiga” arbetsuppgifter för en Volvo CE-kund vid en svensk asfaltsanläggning.
– Demomaskinerna programmerades för att arbeta tillsammans och utföra specifika arbetsuppgifter på en förbestämd bana, förklarar Jenny Elfsberg, chef för ny teknik på Volvo CE.
Samtidigt betonar hon att det lär dröja innan tekniken finns tillgänglig på marknaden.
– Maskinen kan utföra samma arbetsuppgift gång efter gång, längs en förbestämd bana, under relativt lång tid. Men tekniken är fortfarande i sin linda. Vi arbetar med att utveckla lösningar som är tillräckligt säkra och har tillräckligt höga prestanda för att de ska godkännas av marknaden.
– Det är en lång bit kvar, så det finns inga planer på kommersialisering just nu, fortsätter hon.
I dag kommunicerar inte prototypmaskinerna med varandra. Kommunikation mellan maskiner – där maskinerna "talar" med varandra och en central kontrollpunkt – är avgörande för att undvika kollisioner och effektivisera maskinflödet, enligt Jenny Elfsberg.
Demomaskinerna som presenterades för kunder, utländska journalister, myndighetsrepresentanter och akademiker på Xploration Forum är standardprodukter från Volvo – en hjullastare L120 och en ramstyrd dumper A25F – som uppgraderats med teknik för självgående arbete. När en lösning tagits fram kan tekniken införas i andra produkter från Volvo CE.
– Självgående maskiner kommer att öka säkerheten i farliga arbetsmiljöer och eliminera den mänskliga faktorn som orsak till olyckor, säger Jenny Elfsberg.