23948sdkhjf

Det våras för asfaltsläggarna – försäkringsbolag varnar

Oseriösa asfaltsläggare som åker runt i villaområden är tillbaka.
Flera kunder till försäkringsbolaget If har under senaste tiden träffat på oseriösa asfaltsläggare. Nu går If ut med en varning att anlita aktörerna. Risken finns att bli stående med ett halvgjort arbete, eller inget alls, konstaterar försäkringsbolaget i ett pressmeddelande.

Asfaltsläggarna, som ofta sägs vara från Irland eller Storbritannien, kan förutom asfaltering erbjuda sig att göra arbeten som att lägga plattor eller laga tak billigt, enligt If. De kan vara både väldigt trevliga och envisa. Polisen varnar med jämna mellanrum för att anlita dem, men trots det hittar de fortfarande kunder här och där, konstaterar försäkringsbolaget. Det låga priset kan vara lockande, men är arbetet dåligt utfört blir det snabbt dyrt.

– Även en oseriös asfaltsläggares arbete kan se fint ut först, men efter en vinter med tjäle kan uppfarten vara helt förstörd om inte förarbetet gjorts ordentligt, säger Mats Larsson, byggexpert på If.

Som med alla typer av arbeten hemma är det, enligt If, mycket viktigt att bara anlita auktoriserade hantverkare med F-skattsedel, vilket även utländska företag kan ha. Se också till att papper skrivs på vilket arbete som ska utföras och hur mycket det ska kosta. Betala inte kontant, och framför allt inte i förskott. Går hantverkare inte med på de här kraven ska man undvika att anlita dem.

– Att du som husägare vill skriva ett avtal handlar inte bara om att undvika svartjobb, utan om att kunna kontakta hantverkaren efteråt om arbetet inte gjorts på rätt sätt. Det är svårt att göra med asfaltsläggare som försvinner iväg till andra orter eller länder när de är färdiga, säger Mats Larsson.

Enligt If har det också rapporterats om asfaltsläggare som riktat in sig på äldre människor som kan ha svårare att stå emot påstötningar, och att några till och med börjat bryta upp asfalt eller jobba på ett tak trots att husägaren inte gått med på något arbete. I sådana fall handlar det om ett brott och man bör då ringa polisen, uppmanar försäkringsbolaget.

Enligt en tidigare undersökning från If kan en av tre som tänkt bygga om hemma tänka sig att betala hantverkare svart. Att höra att arbetet kan göras väldigt billigt är alltid lockande, men det är också ett skäl att bli misstänksam.

– Om du till exempel vill ha asfalt lagd kan du först be en seriös firma uppskatta vad hela arbetet skulle kosta. Då kan du väga det mot det pris du får av asfaltsläggaren som söker upp dig – erbjuder de att göra det för halva eller en tredjedel av priset är det något som inte stämmer, säger Mats Larsson.

Ifs checklista när du anlitar hantverkare
Kontakta själv firmor och ta in anbud, men låt inte bara priset avgöra ditt val.

Begär referenser på tidigare arbeten – helst från tidigare år.

Kontrollera att de har F-skattsedel via Skatteverket och om det finns obetalda skulder hos Kronofogden.

Begär att få se gällande försäkring för entreprenaden, ansvars- och allriskförsäkring.

Kontrollera att telefonnummer faktiskt går till en abonnent.

Var en tydlig beställare genom ett skriftligt avtal och en kravspecifikation.

Notera eventuella tilläggsbeställningar skriftligt som tillägg till avtalet.

Kom överens om en garanti för arbetet då det inte gäller automatiskt, notera garantin i det skriftliga avtalet.

Betala aldrig i förskott, alternativt följ en avtalad betalningsplan där delbetalning görs mot att vissa avtalade arbeten utförts.

Anlita enbart vit arbetskraft. Genom att bara anlita kvalificerade hantverkare med försäkring kan misstag och skador ersättas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062