23948sdkhjf

Byggnads varslar om storstrejk

Omfattar ett 60-tal företag och 2 600 medlemmar. "Mycket oansvarigt", svarar Sveriges Byggindustrier.
Avtalsförhandlingarna mellan fackförbundet Byggnads och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier har krackelerat.

Idag gick Byggnads ut och varslade om stridsåtgärder. Storstrejken gäller cirka 60 företag och drygt 2600 medlemmar tas ut i strejk från tisdagen den 12 april med start klockan 06.00. Det är en av de mest omfattande varslen under de senaste tio åren.

Enligt Byggnads har Sveriges Byggindustrier, BI, "konsekvent förhalat förhandlingarna" och i stället lagt "allt fokus på makten över lönebildningen".

— Jag kan bara beklaga att det är precis där vi hamnat. Genom att förhala förhandlingarna har vi inte nått samförstånd inom en rad viktiga framtidsfrågor, exempelvis jämställdhets- och mångfaldsarbetet. Där är BI svaret skyldigt, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Framtidsfrågorna handlar, enligt facket, om "krafttag för en jämställd byggbransch och för lärlingars rätt att fullfölja sin utbildningar."

— Ansvaret vilar tungt på BI för att vi ska komma vidare. Det handlar om att tillsammans få väck diskriminerande och föråldrade jargonger på arbetsplatserna och att företagen börjar anställa kvinnor. Nu ser vi fram emot att BI sätter sig och pratar om detta med oss, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Enligt Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, har Byggnads "inte varit intresserade av att föra en konstruktiv dialog" samt att fackförbundet under avtalsrörelsen har kommit med kostnadskrav på över 8 procent, något som Byggnads tillbakavisar som "trams".

"En av tre i konkurs"

Enligt Sveriges Byggindustrier skulle ett genomförande av ett sådant krav leda till att var tredje byggföretag skulle tvingas i konkurs och att 30 000 medarbetare skulle förlora jobbet.

— Trots det har Byggnads valt att förbise detta och istället krävt fantasisummor. Branschen står inför enorma utmaningar där våra företag konkurrerar på en alltmer internationell marknad. Då kan vi aldrig acceptera att våra medlemsföretag som tecknar kollektivavtal blir bestraffade för att vår motpart saknar förståelse för dessa förändringar, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Mats Åkerlind hävdar att omfattningen på varslet tyder på att det har planerats under en längre tid.

— Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer. Det är mycket oansvarigt och kommer att leda till att många projekt såsom skolor, förskolor, bostäder och sjukhus inte blir slutförda i tid. I grund och botten handlar det om att Byggnads ledning inte vill förstå hur byggbranschens framtid ser ut, säger Mats Åkerlind.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08