23948sdkhjf

Nej till Stekenjokk

Den 17:e oktober blev en produktiv dag för Bergmästaren, som avgjorde inte mindre än tre ärenden om bearbetningskoncession – ett nej och två ja blev resultatet.

Ärende ett gällde Talga AB, som fick grönt ljust för en bearbetningskoncession för grafitfyndigheten Nunasvaara Södra i Kiruna kommun.

Bergstaten noterar att området ingår i Talga AB:s större grafitprojekt som totalt omfattar fyra fyndigheter och att den aktuella fyndigheten ligger inom ett område som är utpekat som riksintresse för värdefulla ämnen eller material.

– Det här är en grafitfyndighet av hög kvalitet och sökandens tester har visat att den kan bearbetas till material för produktion av litiumjonbatterier. Området bedöms innehålla en stor mineraltillgång. Koncessionen innebär en god hushållning med resurser genom att den möjliggör utvinning av en fyndighet av riksintresse, säger bergmästare Helena Kjellson i ett pressmeddelande.

Ärende två gällde Vilhelmina Mineral AB, som nu fått bearbetningskoncession för koppar-, zink-, bly-, guld- och silverfyndigheten Levi i Vilhelmina kommun.

Samma företag får dock avslag på en annan ansökan om bearbetningskoncession, en som gäller fyndigheten Stekenjokk.

– I fallet med Levi så är bedömningen att det går att få till en samexistens mellan riksintresset för värdefulla ämnen eller material och riksintresset för rennäring. Men i mitt beslut anges ett antal villkor till skydd för rennäringen, vilka är en förutsättning för att koncessionen kan beviljas, säger bergmästaren.

Enligt Bergstaten avslås ansökan gällande Stekenjokk eftersom det sökande bolaget inte lyckats visa att fyndigheten sannolikt är ekonomiskt lönsam att bryta.

Samtliga beslut kan överklagas till regeringen, detta måste dock göras inom tre veckor från det att man tagit del av beslutet. Om beslutet inte överklagas vinner det laga kraft, noterar Bergsstaten.

Myndigheten förklarar också att det inte räcker med att få en bearbetningskoncession för att få börja bedriva gruvdrift. Det krävs också ett miljötillstånd, som söks hos Mark- och miljödomstolen, samt en markanvisning. Det sistnämnda handläggs av Bergsstaten och det är bergmästaren som tar även dessa beslut.

Vilhelmina Mineral är nöjda med det ena beslutet, men mycket missnöjda med det andra. Läs mer om det här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097