23948sdkhjf

Asfalteringstester i Skåne

Kan bullret minska och underhållet förenklas om stenstorleken halveras och kablarna läggs djupare? En skånsk kommun vill veta och testar därför ett nytt sätt att lägga asfalt.

Vid asfaltering används normalt sett rätt stora stenar, för att beläggningen ska bli stark och klara slitage från lastbilar, dubdäck och vinterväghållning. 

Men ju större stenstorlek, desto mer buller och Helsingborgs kommun vill nu testa ett nytt upplägg, tanken är att se om man kan minska bullernivån genom att minska stenstorleken från 16 till åtta millimeter på det översta lagret asfalt samt lägga en djupare förstärkning.

– Det lågfrekventa buller vi har omkring oss dagligen, som till exempel trafikbuller, påverkar den psykiska hälsan. Därför är bullerdämpning viktigt, men det är trångt på vissa gator vilket ofta gör konventionell bullerdämpning svår. Det här kan bli ett bra alternativ om vi får ett bra resultat av testet, säger Lovisa Emilsson, trafikplanerare på stadsbyggnadsförvaltningen, i pressmeddelandet.

I början kommer testet genomföras på en kortare gata där ljudnivå och slitage på gatan ska undersökas under flera års tid. Om testet fungerar planerar kommunen att asfaltera om flera gator i staden.

– Genom att mäta resultatet under en längre tid kan vi utvärdera hur det här fungerar även utifrån ett driftperspektiv. Det vi gör nu ska hålla under en längre tid, säger Henrik Rosdahl, gatuingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen.

– Genom att vara smarta nu och till exempel lägga ledningar lite djupare än normalt hoppas vi få ett enklare och billigare underhåll senare. Det är viktigt att det håller länge, inte minst på starkt trafikerade gator som Stenbocksgatorna, där underhåll av asfalten ju påverkar framkomligheten och vardagen för många människor, säger Henrik Rosdahl.

Via metoden tror kommunen att man ska minska bullret med 2-2,5 decibel.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079