23948sdkhjf

Gammalt tegel får nytt liv i Göteborg

När det återbrukade teglet testades fick det godkänt med beröm – det visade sig till och med vara starkare än nytillverkat tegel. Återbruksprocessen saknar ändå inte utmaningar.

Det har byggts så det knakar i Fixfabrikenområdet i Majorna i Göteborg. Där den anrika Fixfabriken en gång låg, står nu ett nytt bostadsområde. 

HSB Göteborgs brf Spanjoletten är ett av fyra kvarter i området och där bygger NCC 141 bostäder, med första inflyttning planerad till hösten 2024. Det är den sista etappen i området.

I den bevarade delen av fabriksbyggnaden tar nu nya bostadsrätter plats, och det som tidigare var fabrikens garage blir nu till en trolig kafélokal. Men även återbrukade originalmaterial kommer få nytt liv i de moderniserade byggnaderna.

Ett material som återbrukats är teglet. Brf Spanjolettens byggnader är inspirerade av såväl den gamla Fixfabriken som områdets omkringliggande tegelhus från förra sekelskiftet. Här präglas fasaderna av tegeldetaljer med ramar och dekorativa mönster, som går igen i de nybyggda husen.

När det återbrukade teglet till brf Spanjoletten testades fick det godkänt med beröm – det visade sig till och med vara starkare än nytillverkat tegel. Men trots det gamla teglets goda kvalitet kommer inte dess återbruksprocess utan utmaningar.

– Vi ser stora fördelar med återbruk men också utmaningar, till exempel bearbetningskostnader av material och kanske främst logistik då materialet ofta behöver transporteras och mellanlagras. Samtliga aktörer behöver gemensamt utveckla och bidra till en effektiv återbruksprocess, säger Petra Ahlström, affärschef NCC Building.

De ursprungliga garageportarna kommer också restaureras och sättas tillbaka, och ska fungera som ett skalskydd till det tänkta kaféet. Även klimatförbättrad betong används i projektet.

Brf Spanjoletten kommer även certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128