23948sdkhjf

Asbestgränserna sänks: ” Det måste kosta att utsätta andra för livsfara”

Nyligen röstade EU-parlamentet igenom nya regler för tillåtna gränsvärden av asbest vid sanering och renovering av äldre byggnader. Fackförbundet Byggnads välkomnar regeländringen som innebär att de tillåtna gränsvärdena i Sverige sänks markant.

Asbest har varit förbjudet i Sverige sedan 1982 och i hela EU sedan 2005, men ämnet finns fortfarande kvar i många byggnader och är en av de ledande orsakerna till arbetsrelaterade dödsfall i cancer.

Totalt dör 200 personer varje år av asbestrelaterade sjukdomar. På senare tid har flera skandaler uppmärksammats där asbest hanterats på direkt livsfarligt vis.

– Skador från asbest och andra kemiska ämnen har drabbat alldeles för många byggnadsarbetare. Slarvar arbetsgivarna med skyddsutrustningen kan det få dödliga konsekvenser, säger Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig ombudsman på Byggnads, i ett pressmeddelande.

Enligt Johan Torstensson Aas har Sverige ett av de högsta gränsvärdena för asbestexponering i Västeuropa.

– Vi ser tyvärr alltför många oseriösa företag som använder sig av outbildad personal och inte följer säkerhetskraven. Det är vi byggnadsarbetare som får betala med vår hälsa och våra liv.

Utöver sänkt gränsvärde innehåller EU-beslutet en rad andra åtgärder för att skapa säkrare arbetsplatser. Bland annat ska myndigheterna ha register över certifierade utbildare och företag som genomför asbestanalyser. De nya EU-reglerna innebär även att alla som kan komma i kontakt med asbest ska genomgå en tre dagars obligatorisk utbildning.

– Det här resultatet av ett långsiktigt och ihärdigt påverkansarbete. Det kommer att innebära säkrare arbetsplatser och i slutändan färre asbestrelaterade dödsfall, säger Johan Torstensson Aas.

Byggnads vill att det nya regelverket snabbt implementeras i Sverige och fackförbundet vill även se skärpta krav på efterkontroller och höjda sanktionsavgifter. Enligt Johan Torstensson Aas finns det idag inget krav på efterkontroller när sanering är klart. Något många andra europeiska länder redan har inskrivet i sina föreskrifter.

– Ett sådant krav måste införas och Arbetsmiljöverkets sanktionsavgifter måste höjas. Det måste kosta att utsätta andra för livsfara, säger Johan Torstensson Aas.

Gränsvärde för asbest

I dag har Sverige bland de högsta gränsvärdena för asbestexponering i Västeuropa på 100 000 fibrer per kubikmeter. 

I och med de nya EU-reglerna sänks det nu till 2000 fibrer per kubikmeter. 

Medlemsstaterna får två år på sig att sänka exponeringsgränsen till 10 000 fibrer/m³ och sex år att nå målet på 2 000 fibrer/m³.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062