Svevia städar upp efter sig
Rennäringen har under årens lopp fått maka på sig när det moderna samhället brett ut sig på olika sätt.
Det gäller inte minst täkter.
─ Många av våra täkter finns inom Sápmi, området som omfattar samernas bosättningsområden. När täkterna ligger inom renbetesmark påverkas möjligheten till bete. Hur vi än gör så försvinner delar av betet vid en täkt, i alla fall temporärt, säger Josefin Lundström, råvaruansvarig på Svevia, i ett pressmeddelande.
Svevia vill nu försöka återställa en del av det renbete som gått förlorat när täkter etablerats genom att återföra renlav.
Arbetet kommer att ta tid; lavar förökar sig när fragment bryts loss och sprids med vind, vatten eller djur och Svevia förklarar att det enligt Sveriges Lantbruksuniversitet tar åtta år från spridningstillfället till att ytan blir betningsbar igen.
─ I de här försöken testar vi att sprida laven på olika typer av marksubstrat och med olika metoder. Vi vill hitta det bästa receptet för att kunna ta det vidare till fler täkter, säger Josefin Lundström.
Företaget har redan inlett ett par försök, dels i en bergtäkt söder om Boliden i Västerbotten, dels i en naturgrustäkt i Örnsköldsviks kommun.
─ Målet är att återföra en liter lav per kvadratmeter och vi försöker täcka cirka en hektar per täkt.
När täkter avslutades förr nöjde man sig ofta med att bara plantera skog. I dag läggs fokus mer på biologisk mångfald och att återställa naturen; enligt Josefin Lundström kan en täkt dessutom tillföra värden.
─ Visst blir det en störning i miljöerna där vi jobbar, men i vissa fall leder det till att nya arter kan etablera sig på platsen, även under tiden täkten är i drift. Rovfåglar och backsvalor exempelvis, har hittat fina häckplatser i våra täkter och har ökat i antal.