23948sdkhjf

Många vattenläckor beror på bristande underhåll

Under första halvåret av 2022 rapporterade svensk media om närmare 200 vattenläckor.

Antalet läckor tros dock vara många fler. De tre kommuner som under perioden sticker ut med flest vattenläckor är Skellefteå, Umeå och Nyköping, med tolv, åtta respektive sju medierapporterade läckor. Bland regionerna har Västra Götaland med stor marginal flest rapporterade läckor, 35 stycken.

– Media har ofta bra bevakning av enskilda läckor och vilka de direkta konsekvenserna för samhället blir, som avstängda vägar, utställda vattentankar och kokningsrekommendationer. Men den övergripande bilden saknas ofta, säger Joacim Nordh, vd för Svenska Rörgrossistföreningen, som är en av medlemmarna i VA-Fakta.

Han anser att detta innebär att de indirekta, men i högsta grad verkliga, kostnaderna för samhället underskattas och inte får den uppmärksamhet de förtjänar.

Enligt en rapport som nätverket VA-Fakta tagit fram beror vattenläckorna i många fall på bristande underhåll. VA-Fakta uppger att delar av VA-systemet i Sverige har omkring hundra år på nacken och att de svenska VA-ledningarna, i nuvarande takt, byts ut i snitt var 260:e år, samtidigt som den tekniska livslängden uppgår till cirka 100 år. Underhållet av vattenledningar skjuts med andra ord på framtiden, menar VA-fakta.

– Om landets kommuner fortsätter att underinvestera i VA-systemen kommer det bli betydligt dyrare i framtiden att säkerställa tillförlitlig vattenförsörjning och avloppshantering. Vi skapar en gigantisk underhållsskuld som växer exponentiellt, som leder till ett opålitligt VA-system med läckor, förorenat vatten och sinande kranar som följd. Ju längre de nödvändiga åtgärderna skjuts upp, desto mer kostsamma blir de, säger Hampe Mobärg, senior rådgivare Maskinentreprenörerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111