Byggföretagens nya vapen
Branschorganisationen Byggföretagen har ändrat i sina stadgar så att medlemsföretag som utreds eller hamnar i domstol med koppling till bland annat arbetslivskriminalitet kan få sitt medlemskap inaktiverat.
Enligt ett pressmeddelande togs beslutet för att stärka arbetet mot osund konkurrens.
– De här ändringarna understryker Byggföretagens ambition att samla de bygg- och anläggningsföretag som vill göra rätt och förhindra att de företag som inte vill göra rätt kan verka med stöd av Byggföretagens varumärke. Medlemskap i Byggföretagen är och ska förbli ett viktigt kvalitetsmärke, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.
Byggföretagen konstaterar att det kan ta flera år från det att åtal väcks till dess att saken är avgjord och noterar att ett misstänkt företag i såna fall kan fortsätta sin verksamhet som vanligt.
När saken avgjorts kan de sedan gå i konkurs eller starta ett nytt bolag med nya ägare och företrädare på papperet.
Tanken är att det inaktiva medlemskapet ska förhindra att medlemskapet och varumärket används för osunda upplägg. Det ska dock också vara möjligt att återaktivera medlemskapet – om företaget uppfyller samtliga kriterier för medlemskap.
Enligt pressmeddelandet ska det gå att se på Byggföretagens hemsida om ett företags medlemskap är aktivt eller inte. Organisationen förklarar också att ett alternativ till inaktivt medlemskap är att företaget själv begär utträde ur organisationen.
Beslutet togs på en extra förbundsstämma den 11 oktober. Där beslutade man också att förändringar av ägande eller styrelse hos medlemsföretag kan likställas med nyinträde och att detta ska hanteras enligt de riktlinjer och rutiner som gäller för ansökan om medlemskap.
Ett annat beslut innebär att koncernkravet ska omfatta även ”oäkta koncerner” och i förkommande fall intresseföretag.
– De företag som inte delar Byggföretagens värderingar är ofta kreativa när det kommer till medlemskap i förbundet. Med de ändringar som beslutades den 11 oktober 2022 har vi flyttat fram positionerna när det kommer till att värna om kvalitetsmärket och samla de bygg- och anläggningsföretag som vill göra rätt, säger Emma Lindelöf, chefsjurist Byggföretagen.
De nya stadgarna kan läsas här.