23948sdkhjf

Machokulturen – en affärsrisk

Listan över brister på landets byggarbetsplatser är en jobbig läsning – och dyr. En del av bristerna beror på en machokultur som lever på byggena landet runt, kostsam för liv och egendom.

Hur kan en osund arbetsplatskultur vändas och i stället få ett intresse för att minska skador, olyckor och byggfel? Vad krävs för att uppenbar dålig arbetsmiljö också ses som en affärsrisk? Frågan lyftes på konferensen Byggforum, anordnad av Aktuell Hållbarhet.

– Jag får ofta höra att den sociala hållbarheten handlar om mjuka frågor, men för mig är de stenhårda sa Tommy Lenberg , vd på Byggherrarna, under en diskussion om machokulturen i byggbranschen.

Han fortsatte med att förklara kulturen som han menar är ett förakt för svaghet som är förödande både för kvaliteten och då vi behöver kunna arbeta tillsammans.

Byggchefernas ordförande Jeanet Corvinius höll med och tipsade om hur du med deras verktyg machoindex kan mäta graden av machokultur inom bolaget.

– Vi använder oss av machoindex för att kunna se hur det står till i företaget, det fungerar bra, berättade Anders Gustafsson, vd på Svevia.

Svevia är det första företaget i bygg- och anläggningsbranschen som har använt Byggchefernas machoindex. De gjorde sin första mätning 2021, där 2 000 medarbetare svarade på enkäten. Totalindex landade på 26 procent, att jämföra med branschsnittet på cirka 50 procent.

Byggchefernas machoindex är ett mätverktyg som kan användas av alla. Ett machoindex räknas fram genom en undersökning med elva frågor. Resultatet blir en procentsats för graden av machokultur och Svevia har idag 92 procents svarsfrekvens på frågeformuläret.

– Det är ett väldigt positivt gensvar, avslutade Anders Gustafsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172