23948sdkhjf

Tre infrastrukturprojekt för alternativa bränslen får söka EU-medel

– Det ska vara enkelt att välja klimatvänliga bränslen för såväl enskilda som yrkesförare och då är en väl utbyggd infrastruktur för alternativa bränslen avgörande.

 Tre svenska infrastrukturprojekt har fått regeringens tillåtelse att söka medel ur EU:s fond för ett sammanlänkat Europa (CEF).

Två av projekten rör vätgasutbyggnad för tunga fordon, det tredje rör laddinfrastruktur för lätta och tunga elfordon.

Det ska vara enkelt att välja klimatvänliga bränslen för såväl enskilda som yrkesförare och då är en väl utbyggd infrastruktur för alternativa bränslen avgörande. Projektansökningarna bidrar till ett sammanlänkat Europa och till att transportsektorns utsläpp minskar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth, i pressmeddelandet.

Dessa tre projekt har beviljats söka medel ur fonden:

  • Green Alternatives for Transport Emission Reductions –Hydrogen. Projektet syftar till att fylla "vita fläckar" för vätgasinfrastruktur i Sverige, Danmark och Tyskland. Infrastrukturen som byggs kommer bidra till att det blir fler bränslecellsdrivna vätgasbilar på vägarna framför allt bränslecellsdrivna vätgaslastbilar.
  • Bothnia H2 Hydrogen Refuelling Stations in the north of Sweden. Målet är att inrätta sex tankstationer för vätgas i Umeå, Skellefteå, Luleå, Töre, Gällivare och Kiruna och två vätgasproduktionsanläggningar i Töre och Umeå. Projektet syftar till att säkerställa produktion av grön vätgas, som genereras av el från vattenkraft, vind- och solenergi.
  • Expand-E General - Expanding Performance and Network Density –Electric. Målet med projektet är att installera 1 046 laddningsstationer för lätta och tunga elfordon på 188 platser i 11 länder. Alla platser kommer att vara tillgängliga dygnet runt för allmänheten.

Europeiska kommissionens mål är att bygga ut infrastrukturen för alternativa bränslen och fasa ut fossila bränslen i transportsektorn längs det transeuropeiska nätverket för transporter (TEN T), och det finns därför möjlighet att ansöka om medel till infrastrukturprojekt som bidrar till detta.

I Sverige är det Trafikverket som samordnar ansökningsprocessen och regeringen som tar ställning till projekten innan ansökningarna lämnas in till EU:s fond för ett sammanlänkat Europa.

Kostnaden för projekten är minst 36 miljoner euro, varav 10,8 miljoner euro söks i bidrag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063