Lättstyrda liftar på väg till Sverige
Den amerikanska lifttillverkaren GMG har uppdaterat sina elektriska saxliftar i ED-serien. Enligt svenska återförsäljaren Scantruck är resultatet så omvälvande att man nu talar om ett nytt digitalt koncept och en helt ny serie: I-serien.
Förändringarna gäller alla liftar från GMG 1930 till GMG 4555 som nu har fått tillägget ”I” i sin modellbeteckning.
Enligt Scantruck gäller förbättringarna både den fysiska konstruktionen och konkreta tekniska lösningar.
– En av de största förändringarna på det här området är pulverlackeringen av saxen, säger Lasse Weber, produktansvarig för GMG liftar hos Scantruck AB.
Han konstaterar att saxliftar ibland råkar ut för rostangrepp på saxmekanismen, eftersom det trängt in vatten.
GMG:s lösning blev att pulverlacka armen såväl invändigt som utvändigt.
– Samtidigt så är alla andra målade ytor på maskinen också förbättrade med ett tjockare färglager med mer glans i. I samband med det här så har både den gula och den gråa färgen fått en aning ljusare kulör som klär maskinerna väldigt väl, kommenterar Lasse Weber.
Företaget lyfter också fram ett kraftigare skyddsräcke, att både dörren och dörrhandtaget setts över och att trappan fått större trappsteg.
När det gäller tekniska lösningar har ”i-Power” CAN-bus-styrningen utvecklats och fått namnet ”i-Power 2.0.” Scantruck noterar att eftersom allt är elektroniskt styrt ska alla inställningar enkelt kunna ändras bara genom att justera programmeringen.
Lasse Weber lyfter också fram Ramp Control, som ska sänka liftens hastighet vid körning ned för ramper. Tanken uppges vara att inte överbelasta systemet men också att man inte ska tappa kontrollen.
– Tycker man att liften stiger för aggressivt kan hastigheten enkelt reduceras. Tycker man i stället att liften är för snabb, eller långsam, när man förflyttar den i Ramp Control så går det också att justera efter förarens önskemål.
Scantruck lyfter också fram Creep Speed, som ska göra det möjligt att sänka liftens körhastighet ännu mer. Även hastigheten på styrningen sänks, enligt Scantruck blir det då enklare för föraren att få liften i exakt rätt position där det är ont om utrymme.
Enligt Scantruck ska den precisa styrningen dessutom medverka till att batteriet räcker längre. Företaget uppger att liften, vid normal användning, klarar upp till två dagars arbete utan att behöva laddas. Man noterar också att batteriet återladdas vid inbromsning och körning i utförslutning.
Scantruck uppger att man redan beställt hem nya I-liftar, de första exemplaren är sålda och ska levereras nu i vår.