23948sdkhjf

Peab når milstolpe i Olskroken

Den 4 april gick startskottet för lanseringen, halv tre på natten den 6 april satt den 60 meter långa Gullbergsbron där den skulle.

Peab betraktar lanseringen som en av årets milstolpar, hela bygget av Gullbergsbron, som startades 2018, ska nu vara halvvägs i mål.

Lanseringen skedde i flera steg. Först sköts bron ut den första biten över Gullbergsån.

En kran på andra sidan vattnet stod redo att ta emot, lyfta och styra bron på plats mellan brostöden.

Peab uppger att den största utmaningen har varit planeringen av lanseringen och samordningen vid landfästet, då krafterna är stora.

– Genom ett gott samarbete mellan Nordec och Peab där vi har använt varandras kunskaper och erfarenheter har vi tillsammans hittat bra lösningar och klarat av att hålla tidplanerna, säger Andreas Lundgren som är blockchef för brokonstruktionen på Peab.

Bron är byggd i stål. Enligt Peab har materialvalet gjorts eftersom bron har så lång spännvidd hade den byggts i betong skulle det krävts ett brostöd mitt i ån och Gullbergsåns vatten får inte grumlas hur som helst  dessutom får den utrotningshotade Knölnaten inte störas.

Stålet, cirka 500 ton, kommer från SSAB:s stålverk i Brahestad.

Nordec har producerat delarna i Finland och monteringen har skett i Göteborg under vintern.

– Att vi valt att montera bron på plats har sin bakgrund i att en färdig bro skulle bli väldigt stor och svår att transportera, och att vi kunde minska klimatbelastningen avsevärt genom att förbereda en yta och montera materialet lokalt i Göteborg säger Andreas Lundgren.

Peab ska bygga inte mindre än sex järnvägsbroar i Olskroken, som beskrivs som en av de mest ansträngda knutarna i järnvägssystemet.

2025/2026 ska Gullbergsbron vara klar, då ska den ha dubbelspår och trafikeras främst av Västlänken och Västra Stambanan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109