23948sdkhjf

Markskruvar minskar klimatavtrycket i Arktis

Återkommande problem med kamerastativ som blåste omkull vid ett forskningsprojekt i Arktis ledde till installation av markskruvar. Metoden löste inte bara problemet utan minskade även projektets klimatavtryck.

Timelapse-kameror har blivit ett allt vanligare och viktigare instrument för att dokumentera tidens gång – inte minst bland forskare. För att få ut den önskade informationen krävs dock att stativen står stadigt oavsett vilka påfrestningar de utsätts för.

Det blev bland annat Edge-lab, som tillhör Göteborgs Universitet, varse vid ett forskningsprojekt som undersöker ekosystemen i Arktis. Projektet följer växtsäsongen på olika fjälltoppar med hjälp av timelapse-kameror i syfte att kunna förstå klimatförändringarnas inverkan på ekosystemen.

Sedan projektets början har dock projektet haft problem med sina kamerastativ som allt för ofta blåst omkull.

Väderförhållandena i Arktis under vintern är extrema med stora markförändringar till följd av växlande frys- och smältprocesser i kombinationen med snöstormar. Kamerastativ klarar inte av sådana extremförhållandena. Därför har vi behövt ta in alla stativ över vintern, för att sedan ta ut dem till forskningsplatsen igen till sommaren, säger Geerte Fälthammar, doktorand på institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs Universitet.

Att resa till Arktis varje säsong för att montera upp och ner kamerastativ innebär både en stor kostnad och onödig påverkan på miljön. Därför började jakten på en bättre, mer långsiktig lösning. Den hittades hos Sluta Gräv som föreslog att kamerastativen skulle ersättas med markskruvar.

Tänkt och gjort. I somras installerades 60 markskruvar på fjälltoppar på den grönländska ön Disko och vid Latnjajaure i Kiruna kommun. Oron för att markskruvarna inte skulle gå ner i den hårda tundran visade sig vara grundlös. Monteringen genomfördes, enligt forskarna, utan problem där kamerorna är fästa cirka 30 till 40 centimeter över markhöjd.

Att vi vågade satsa på markskruvar är ett viktigt framsteg för att minska vårt klimatavtryck. De kan med enkelhet hålla uppe en kamera och är robusta nog att stå emot årets olika väderförhållanden på Arktis. Vi har fortfarande några stativ kvar i de allra stenigaste mikroklimaten, men med markskruvarna på plats behöver inte lika många åka till Arktis varje säsong. Det är också en mer kostnadsmässig hållbar lösning då markskruvarna kommer att stå kvar en lång tid framöver. Vi vill att vår forskning ska ha så liten klimatpåverkan som möjligt. Det här är ett av alla små och stora steg vi tar för att förbättra hur vi genomför vårt arbete, säger Geerte Fälthammar.

Då vi vill använda så lite plast som möjligt i ekosystemen vi forskar på, är det också en fördel att markskruven är tillverkad av stål och är helt återvinningsbar så den kan återbrukas i framtiden, säger Geerte Fälthammar.

Forskningsprojektet Ecological Dynamics at Geographical Extremes arbetar med att förstå hur mänsklig aktivitet påverkat växtriket, ekosystem och biologisk mångfald. Projektet fokuserar särskilt på mänsklig påverkan kopplat till klimatförändringar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095