23948sdkhjf

Första maskfria kammaren på plats

En ny sorts räddningskammare står på 60 meters djup i Henriksdalsberget, redo att bistå om olyckan är framme i Stockholms största avloppsreningsprojekt

Stockholm växer och miljökraven blir allt strängare – svängar som VA-infrastrukturen måste hänga med i.

Det byggs därför så det knakar i berg och under vatten – till exempel ska Henriksdalsverket byggas ut och moderniseras och en helt ny 14 kilometer lång avloppstunnel ska dras från Bromma till Sickla.

Den här typen av uppdrag innebär olika typer av risker och Stockholm Vatten och Avfall har därför investerat i en ny sorts räddningskammare – Jamas MRC 2.

– Eftersom arbetstunneln är över 300 meter lång och man bara kommer in och ut ur tunneln från ett håll är det ett krav att vi har en räddningskammare, säger Joacim Andersson i ett pressmeddelande.

Han är Bas-U i projektet Stockholms framtida avloppsrening och ansvarar för bygg- och miljösamordning i utförandedelen.

Räddningskammaren levererades i våras och har ställts längst ned i Henriksdalsberget, på 60 meters djup och 300 meter in i den närmare 400 meter långa arbetstunnel som bland annat används när det ska sprängas på nivån ovanför och när berget ska lastas ut.

Enligt pressmeddelandet finns det flera skäl till att Stockholm Vatten och Avfall köpte en ny räddningskammare, tunnelns utformning är ett, nya regler som anger att kammaren måste vara maskfri ett annat.

Det sistnämnda innebär enligt pressmeddelandet att kammaren måste ha ett luftbehandlingssystem som möjliggör vanlig andning – det får inte krävas friskluftsmasker.

– Vi hade sedan tidigare en äldre kammare men det var nödvändigt för oss att handla upp en ny kammare som helt uppfyller dagens moderna krav, är maskfri och har hög kapacitet, säger Joacim Andersson, som anser att det känns tryggare att slippa masker.

– Tänk dig själv när en nödsituation uppstår och du behöver snabbt ta dig till räddningskammaren. Du är troligtvis ganska stressad och känner ett obehag. Då är det stor skillnad att ta på dig en trång och obekväm ansiktsmask som du ska bära i flera timmar jämfört med att sitta ned utan mask och andas frisk luft i en behaglig miljö.

Stockholm Vatten och Avfall tog hjälp av en extern konsult när kraven skulle formuleras.

– I upphandlingar är det mycket att förhålla sig till och därför tar vi ofta hjälp av expertis. Vi har sedan länge ett nära samarbete med en brandkonsult och eftersom han kunde regelverket tog vi tillsammans fram rätt krav utifrån både ett verksamhets-, arbetsmiljö- och säkerhetsperspektiv. Efter det tog vi kravspecifikationen till projektets byggledning, fick godkänt av dem och fortsatte sen upphandlingen i sedvanlig ordning.

Valet föll sedan på Jamas räddningskammare MRC 2, som fått lite av en mjukstart – det har varit rätt lite på gång nere i berget under hösten.

Från och med årsskiftet blir det dock annat ljud i skällan, förklarar Joacim Andersson.

– När vi runt årets slut startar upp arbetet med biolinje 6 och 7 kommer vi att ha full verksamhet på plats. Just nu sker främst drift och underhåll i tunneln, till exempel kan vi ha elektriker där som justerar vissa installationer och det kan förekomma att vi pumpar ut pumpgropar med en pumpbil. Det stora jobbet sker när vi spränger ned bassängerna på C-nivån till D-nivån och ska lasta ut allt berg med grävmaskiner och lastbilar. Då är det full aktivitet både dagar, kvällar och nätter.

Joacim Andersson anser att räddningskammaren är lätt att använda, med hög komfortnivå och bra kapacitet.

Den är väldigt trevlig och det är en milsvid skillnad jämfört med den gamla. Jamas MRC 2 är modern, lätt att få igång, användarvänlig och stabil. Dessutom har den en toalett vilket är nödvändigt. Den har även vissa förnödenheter som enklare matvaror men även sällskapsspel, wifi och eluttag.

Han noterar också att kammaren kan drivas med batteri under en längre tid och förklarar att den kommer att underhållas regelbundet.

– Vi ronderar kammaren varje månad och vi har monterat säkerhetsstripes som visar att ingen varit och gjort åverkan på kammaren eller varit in i den. Vi är noga med underhåll och besiktning. Vid en eventuell olycka så måste den vara i absolut toppskick och fullt funktionell för att kunna skydda våra medarbetare och entreprenörer på bästa sätt.

Rolf Schönfeldt, säljchef på Jama, uppger i pressmeddelandet att företaget gläds åt att få leverera sin första nya räddningskammare till Stockholm Vatten och Avfall.

– I dagsläget är vi ensamma på marknaden med vår teknologi och att den helt och hållet uppfyller alla krav och riktlinjer som finns för räddningskammare, till exempel konstant övervakning av luftkvalitet i kammaren, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094