23948sdkhjf

Nedlagda svenska gruvan har mer kobolt

Det var i februari vi kunde berätta om att stora fynd av sällsynta jordartsmetaller hittats i Kallmora, en by utanför Norberg i norra Västmanland. Upptäckterna skulle kunna leda till att det gamla gruvområdet på orten åter tas i bruk.

Läs också: Ett steg närmre återstart efter värdefulla metallfynd

Inom undersökningstillstånd Kleva nummer 3 ligger den nedlagda Kleva gruva. Från slutet av 1600-talet till 1919 bröts här 0,75 procent koppar, 2 till 3 procent nickel och 0,2 procent kobolt. Kleva gruva är en av endast ett fåtal kända platser i Sverige där det har brutits kobolt berättar prospekteringsföretaget Holmasjön som upptäckt fyndigheten och innehar undersökningstillståndet.

Holmasjön har tidigare utfört en magnetisk mätning över Kleva nummer 3 inklusive gruvan. Resultatet blev en magnetisk anomali som sträcker sig över två kilometer västerut från Kleva gruva.

Bolaget har tidigare även utfört en elektrisk I.P. mätning på angränsande undersökningstillstånd Holmasjön och identifierat en stark I.P. anomali som troligen går upp till Kleva gruva. Skulle I.P. anomalin fortsätta till gruvan skulle anomalin vara 700 meter lång och 100 meter bred.

– Holmasjön prospektering avser att inom kort utvärdera vilka arbeten som ska utföras på Kleva nummer 3 för att komma vidare i prospekteringen. Bolaget avser även att under 2021 borra inom den I.P. anomali som troligen leder upp till Kleva gruva för att komplettera värdena från tidigare brytning, kommenterar vd Carl-Adam Andersson.

Holmasjön prospektering anser att en koboltgruva i Sverige skulle vara bra för att säkerställa goda arbetsvillkor och utan att vara förödande för miljön. Kobolt används bland annat i tillverkning av batterier. Även i ett industriellt perspektiv skulle en koboltgruva i Sverige vara bra för nuvarande och framtida batterifabriker som kan garantera goda villkor vid brytning samt avsevärt kortare transporter, menar de.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068