23948sdkhjf

Det svänger i Enköping

Svängbara blad ska få ESM:s bandschaktare att klara betydligt mer komplicerade uppdrag.

– I vissa fall kan vi ersätta en väghyvel, säger vd Fredrik Vennerberg.

Enköping/Långtora. Försommaren står i full blom – rapsfälten vajar gula och den skira grönskan har exploderat på den uppländska landsbygden i slutet av maj.

Vi är på väg till Landsberga gård, där Enköpings Schaktmaskiner AB, ESM, lägger grunden för det som ska bli en ny äggproduktion.

– Vi schaktar av matjord, terrasserar och lägger ut grus, sammanfattar Fredrik Vennerberg, företagets vd och ägare.

– När jag fick chansen måste jag ju ta den – det här är lite av ett drömjobb. 

Fredrik Vennerberg

På plats finns en av företagets fem bandschaktare, en Caterpillar D6T. Den är lite unik i företagets maskinpark – till skillnad från de andra fyra är denna maskin utrustad med ett U-blad.

– Det är bara ett fåtal bandschaktare i den här storleken som har U-blad, de brukar vanligtvis bara finnas på större maskiner, D8 och uppåt, säger Jonas Carlsson, som kör maskinen.

– Med ett U-blad kan vi flytta större volymer på kortare tid, vi får med oss betydligt mer material i ett enda drag jämfört med ett rakt blad. Det blir ett bra komplement till dom andra maskinerna.

Bandschaktaren i Långtora har alltså ett U-blad. Företagets fyra andra bandschaktare har fått något helt annat – ett sexvägsblad.

Sexvägsbladet är både sväng- och tiltbart, det innebär att finschaktning blir avsevärt mycket lättare, i vissa fall kan vi ersätta en väghyvel, säger Fredrik Vennerberg.

Sexvägsbladet har funnits länge men inte riktigt fått det genomslag det förtjänar, anser han.

– Med sexvägsblad och modern maskinstyrning kan vi bespara beställarna stora kostnader, även om maskinen är dyr per timme kan vi hantera stora volymer på stora ytor med hög precision – på kort tid.

Han startade sitt företag för drygt fyra år sedan, trots att det egentligen inte alls var det han hade tänkt sig.

Fredrik Vennerberg har i och för sig en klassisk maskinbakgrund – uppvuxen på en gård och med gymnasieutbildning i både jord och skog.

Efter studenten var planen dock att studera vidare på universitet – men innan studierna ville han få en paus och en möjlighet att jobba ihop lite pengar.

Han skaffade sig därför en F-skattsedel och började hyra ut sig som maskinförare.

– Med sexvägsblad och modern maskinstyrning kan vi bespara beställarna stora kostnader.

Fredrik Vennerberg

Stockholmsfirman Golf och Trädgård AB tog sig an den unge föraren och det var nu han för första gången fick stiga in i en bandschaktare, först vid bygget av en driving range, sedan på ett lite längre uppdrag på en deponi.

Han uppskattar maskinerna av flera skäl.

– Det är ju inte ett jättevanligt maskinslag i branschen och det är kanske mest den äldre generationen som använder bandschaktare – det är inte så vanligt bland yngre entreprenörer, säger Fredrik Vennerberg.

Sin ungdom till trots föll han pladask för maskintypen.

Egentligen är bandschaktare rätt simpla – larvburna maskiner med schaktblad och rivare.

– Men de kan röra sig över stora ytor och hantera stora volymer material med hög precision, kraven på utförandet är höga och man blir delaktig i slutresultatet.

Han uppskattade också möjligheten att skaffa sig en specialnisch.

Han köpte loss bulldozern från Golf & Trädgård AB, en Caterpillar D6N LGP, övertog deponiuppdraget och lät den enskilda firman bli aktiebolag.

– När jag fick chansen måste jag ju ta den – det här är lite av ett drömjobb, jag får både leda företag och jobba med något jag brinner för, kommenterar Fredrik Vennerberg.

Det dröjde inte länge innan han fick ta in ytterligare en maskin och anlita en F-skattare då uppdragen blev fler till antalet.

Sedan dess har det tuffat på, i dag har vi fem maskiner, tre anställda och två F-skattare, säger Fredrik Vennerberg.

ESM har fyra Caterpillar och en Liebherr, i storleken 19-30 ton.

Det är tuffa investeringar men vi vill hålla en hög nivå och ha fräscha och moderna maskiner, säger Fredrik Vennerberg.

Samtliga maskiner är utrustade med dubbel GPS, de kan dessutom köras mot både laser och totalstation.

– Vår starka sida är att ha moderna maskiner fullutrustade med maskinstyrning, vi kan åka vart som helst och sätta bladet i backen, fungerar det inte med GPS kan vi ta fram laser eller totalstation, det ska aldrig fallera på att vi inte har grejer.

Kvintetten tar sig an ett brett spann av korta och långa uppdrag.

Vi gör allt från ridbanor till deponier, och har en gedigen kundskara, vi jobbar mycket för Peab, Skanska och BST, säger Fredrik Vennerberg.

Det blir en hel del industritomter där en och samma maskin ofta står för både avtäckning, terrassering och grusutläggning.

Deponiuppdragen är ofta längre och, enligt Fredrik Vennerberg, ett bra exempel på hur användbar en bandschaktare kan vara.

Där kan vi göra allt – från mottagning av schaktmassor till att bygga deponibottnar och utföra sluttäckning.

Efter drygt fyra år ser Fredrik Vennerberg fortfarande nästan bara möjligheter.

Bandschaktare är på frammarsch – man ser fler och fler på fält och efterfrågan blir bara större.

För egen del är han nöjd med den nivå företaget landat på.

Det är bra tryck, jag ser det som att vi är i en konsolideringsfas just nu, med god lönsamhet och bra snurr på maskinerna.

Jobb finns det, maskiner går förstås också att skaffa. Det som hämmar en eventuell tillväxt är bristen på förare.

Det är inte lätt att köra en bandschaktare, vi vill uppnå en hög kvalitet och då krävs kompetenta förare – det blir en utmaning om man vill växa konstaterar Fredrik Vennerberg.

Han har handplockat sin personal och sett till att vara kräsen.

– Man får höra sig för i branschen, alltid är det någon som känner någon som är duktig och jag har letat personer som delar min filosofi, som är genuint intresserade och vill göra ett bra jobb.

Förare med kompetens är eftertraktade och vet sitt värde, konstaterar han.

– Man får se till att erbjuda något extra och vi ligger över de avtalsenliga lönerna.

Nu har han de förare han behöver och han planerar därför inte för att växa mer – just nu.

Fredrik Vennerberg tillägger dock det inte är läge att luta sig tillbaka.

– Vi kör vårt race utan att lägga fokus på hur andra gör – vi har en hög standard, det är det vi lever på och så ska vi fortsätta.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143