Storskaliga tester i Kirunagruvan redan nästa år
I dag bryter LKAB sin malm med så kallad skivrasbrytning, metoden anses enligt företaget vara effektivt och möjliggöra brytning av stora volymer till förhållandevis låg kostnad.
Frågan är dock om den lämpar sig för brytning på större djup.
– Det finns gruvor vars produktion sker på väldigt stora djup, ner till 4 000 meter. Däremot har gruvor som tillämpar någon form av storskalig rasbrytning inte nått de djupen ännu. Och det är högst osäkert om de kan bibehålla produktionsvolymerna på sikt, säger Matthias Wimmer, Matthias Wimmer, sektionschef vid avdelningen för Gruvteknik på LKAB i Kiruna, i ett pressmeddelande.
LKAB konstaterar att malmbrytning på större djup innebär ökade spänningar, geometrin blir komplexare och de bergmekaniska utmaningarna svårare.
Problemet är högst aktuellt för LKAB, som letar sig allt längre ner i berget för att få fatt på sin malm.
– Våra prospekteringsresultat är otroligt lovande och öppnar dörrarna för brytning under våra nuvarande huvudnivåer och långt fram i tiden, bortom 2060. Men det ställer också krav på ny teknik, på lösningar och metoder som är anpassade för nya förutsättningar, säger Matthias Wimmer.
Företaget satsar därför på en helt ny brytningsmetod – Raise caving.
– Raise caving är utvecklad för effektiv gruvbrytning på stora djup, säger Matthias Wimmer.
Den nya metoden, både metod- och maskinkonceptet, har utvecklats av LKAB i nära samarbete med Montanuniversitetet i Leoben, i Österrike och redan nästa år väntar storskaliga tester i Kirunagruvan.
– Vi har fortfarande ett stort och omfattande arbete framför oss. Två testområden ska byggas, en för maskinkonceptet och en för brytningsmetoden. Initialt kommer gradvisa tester av individuella komponenter genomföras. Därefter ska det kompletta systemet testas, säger Matthias Wimmer.
Vad är Raise caving? Hur funkar det? Läs mer här.