23948sdkhjf

Imse vimse på motorvägen

Sverige har inte många spindelgrävare – nu har nästan alla samlats i Täby där de står mitt i den myllrande trafiken på E18.

–  De passar bäst där det är trångt och bökigt – som här!

Täby. Klockan är strax efter 18 och trots att den värsta rusningstrafiken borde vara överstånden är det tjockt med bilar på E18 strax utanför Stockholm.

–  Man får vara på helspänn hela tiden, säger Martin Olsson, vd och alltiallo på Eslövsbaserade Martins Schaktservice.

– Det är smalt och trångt och mycket trafik, Trafikverket har bestämt att två filer måste vara öppna, sammanfattar Lars Götesson, som har samma titlar på Kindaföretaget Björkfors Gräv och Markservice.

De två företagen har en smal mittremsa mitt på motorvägen till sitt förfogande, bullret är lätt öronbedövade och fartvinden från bilarna som rusar förbi på andra sidan betongavspärrningarna får både reportrar och anteckningsblock att skaka till.

– Hastigheten är nedsatt till 70 men det är nog ingen som följer det!

Det är inte vilka företag som helst som står här mitt i vägen. Faktum är att det är större delen av den svenska spindelgrävararmadan som står samlad på E18 strax utanför Lahäll.

– Jag tror det finns tre ex av den här modellen i Sverige – en är min och en är Martins, säger Lars Götesson.

– Den tredje finns hos Aspåsnäsets gräv i Östersund, fyller Martin Olsson i.

Maskinerna är tämligen nya – sommaren 2020 införskaffade både Björkfors Gräv och Martins Schaktservice varsin Menzi Muck M545 X.

–  De passar bäst där det är trångt och bökigt – som här, säger Lars Götesson.

De schweiziska spindlarna har mycket att göra på den utsatta ytan. De ska skapa utrymme när E18 rustas upp, en extra bussfil ska få plats och för att klara det måste mitträcket lyftas bort, det ska också grävas ut för L-stöd som sedan ska sättas på plats.

–  Där har vi stor nytta av spindlarna, som kan gränsla räcket, säger Martin Olsson.

Avsaknaden av motvikt är också en fördel.

–  Vi står stadigt ändå, 40 centimeter från barriären och vi kan svänga runt utan att riskera att sticka ut i trafiken, säger Lars Götesson.

Det finns alltså bara en handfull spindelgrävare i Sverige och Lars Götesson och Martin Olsson vill gärna slå ett slag för maskinerna – beställarna vet inte vad de går miste om anser de.

Att de ens står här i Täby är ett exempel på en beställare som vågade prova.

– Sveab har en platschef som faktiskt tänkte i nya banor, han kom ner till Östergötland och tittade på maskinen i fjol och ville prova konceptet, berättar Lars Götesson.

Björkfors Grävs spindelgrävare fick sätta kurs norrut och i fjol våras kunde den börja kliva runt på E18,

–  Jag fick visa vad den gick för, säger Lars Götesson.

Det visade sig att Sveab gillade upplägget – så pass att det inte räckte med Lars Götessons östgötska spindel, Martin Olssons skånska spindel fick också åka till Stockholm för att rusta motorväg.

–  Vi brukar inte åka iväg så långt annars, men det var bara roligt, säger Martin Olsson.

Våren 2021 jobbar alltså två spindelbaserade arbetslag på E18, i varje ingår en spindelgrävare, en grävmaskin och 2-3 yrkesarbetare.

Till det kommer ett antal lastbilar som får försöka krångla sig in på arbetsplatsen för att hämta och lämna material.

–  Det är rätt mycket logistik, kommenterar Lars Götesson.

I fjol hann man med ungefär en halv mil, i år ska man hinna med sex kilometer och gänget jobbar långa dagar, 06-18 måndag till torsdag.

– Sen åker vi hem till Skåne, säger Alexander Olsson, på Martins Schaktservice.

Han kör en av servicemaskinerna, en kompakt Liebherr 914, och konstaterar att många månaders arbete återstår innan spindlarna och resten av maskinerna kan lämna mittremsan.

– Den 15:e oktober ska vi vara klara.

Läs mer om spindelgrävarpionjärerna och deras märkliga maskiner här.

Se spindlarna i rörelse i klippet nedan!

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.206