23948sdkhjf

”Beställarna måste tänka utanför boxen”

När Lars Götesson och Martin Olsson dyker upp med sina märkliga maskiner blir responsen ibland ”Vad fan ska du med en sån till?” Deras svar låter inte vänta på sig.

–  Hur har vi klarat oss utan?

Täby. Martin Olsson har haft sitt företag i 20 år, de 19 första var det traditionella grävmaskiner som gällde men i fjol köpte han sin första spindelgrävare – en Menzi Muck 545 X.

–  För 15 år sedan såg jag spindelgrävare i Österrike och tänkte att det måste man ju prova – jag kommer från en maskintokig familj, säger Martin Olsson, som driver Eslövsbaserade Martins Schaktservice.

Han blev allt mer nyfiken på den för oss svenskar lite ovanliga produkten.

–  Jag är allmänt intresserad av nya lösningar, och det här var ju verkligen nytt, berättar han när vi träffar honom på en osedvanligt trång och bullrig arbetsplats (läs mer om det påfrestande projektet här).

För några år sedan började han titta mer aktivt, han spanade på mässor, pratade lite med Lars Götesson på Björkfors gräv och markservice – som redan var spindelfrälst – och  tog kontakt med schweiziska Menzi Mucks skandinaviska återförsäljare i Norge.

–  Till sist fick jag en offert, det var våga, vinna eller försvinna och mina barn klagade högljutt – ”för fan farsan – bara köp!”

Han slog till och fick hem en storklivande Menzi Muck 545 X.

–  Det är ju rätt platt i Skåne, men vi har hittat jobb åt den ändå, vi rensar diken och vägslänter, man kan göra allt möjligt – man kan klättra uppför backar och stå med ett ben på vardera sidan av ett dike, säger Martin Olsson.

– Du märker att vi är rätt sålda på det här va, utbrister Lars Götesson, som jobbar med sin spindelgrävare på samma uppdrag.

Han var redan etablerad Menzi Muckfantast när Martin Olsson fick feeling och även han hade kört traditionella grävare i många år innan han föll till föga – Lars Götesson grundade sitt Björkfors gräv och markservice 1993.

2016 snubblade han dock över en Blocketannons som ställde allt på ända.

– Jag och Henrik (hans son, reds anmärkning) hittade en begagnad spindel som gått 700 timmar –  när jag provkört den i tio minuter bestämde jag mig, ler han.

Han tog hem den udda maskinen till Östergötland men det var fortfarande lite oklart vad han skulle göra med den.

– Det var bara att börja ragga kunder!

Han bjöd in till en minimässa hemma på gården för att väcka intresset,  spred budskapet via Facebook och sådde en del frön.

–  Vi hade också en del egna jobb vi kunde använda maskinen till, den tar sig ju fram överallt så vi röjde mycket betesmark och vägslänter, säger Lars Götesson, som sedan dess bytt upp sig till den nyare modellen 545X.

Enligt Lars Götesson och Martin Olsson är spindelgrävarna både vanliga och ovanliga.

– Överdelen är som en vanlig grävare, med ett två meter långt utskjut på stickan, säger Lars Götesson.

Maskinen saknar dock motvikt och får därför plats även på trånga arbetsplatser.

Tittar man lite längre ned är det inte mycket som påminner om en ”vanlig” maskin.

–  Nederdelen är ju väldigt annorlunda, det är fyra ben med varsitt hjul som styrs separat och som man kan dra ut och in, upp och ned, – allt vi gör med hjulen görs manuellt, sammanfattar Martin Olsson.

Båda ser maskinen som perfekt i oländig terräng, den klarar galant uppdrag där en traditionell grävmaskin skulle ha tippat för länge sedan.

– Det är bara att justera benen så att man står stadigt, säger Lars Götesson.

Risken finns att en förare som är van vid konventionella maskiner måste  påminna sig själv om vad som faktiskt är möjligt i en ”spindel”.

–  Om man breddar och ställer sig stadigt så tippar man inte – om man inte gör något riktigt jävla dumt, säger Lars Götesson.

–  Det är egentligen bara psyket som stoppar en – maskinen klarar mer än många tror, säger Martin Olsson.

Inne i hytten finns kontroller som reglerar vart och ett av de fyra benen.

–  Det blir lite som att spela Nintendo, ler Alexander Olsson, på Martins Schaktservice.

Han är ett av de där barnen som uppmanade sin vankelmodige far att våga testa, han har kört maskinen hemma på gården men är än så länge förvisad till hjulgrävaren ute på jobben.

– Jag skulle gärna köra mer, säger han menande.

Det kanske är läge att köpa in ytterligare en spindel?

– Det finns väl risk för det, ler Martin Olsson.

Maskinen är dock inte särskilt lättkörd, manar spindelpionjärerna.

– Man måste tänka efter innan man gör något – lutar maskinen måste man veta hur man ska justera för att det ska bli bra, säger Martin Olsson.

–  Även om jag har 30 års körande i ryggen måste jag hela tiden tänka till, säger Lars Götesson.

–  Jag har kört över tusen timmar nu men det sitter inte i fingrarna ännu även om det börjat hända saker, noterar Martin Olsson.

Att köra spindelgrävare är inget man gör på slentrian, fastslår han.

–  Man måste hela tiden tänka nytt – lösningen är aldrig självklar, man måste hitta nya idéer och nya infallsvinklar.

Trots att maskinerna är sällsynta har båda entreprenörerna gott om jobb åt dem.

– Jag har en helt OK beläggning trots att det är mitt första år med en spindelgrävare, säger Martin Olsson.

–  Jag har haft fullt upp hela tiden, den är till exempel smidigt att rensa sjökanter med– det går att gå ut i vattnet om man vill. Vi röjer också mycket åt lantbruket  med kedjeröj och fräs, vi har också satt en del viltstängsel, säger Lars Götesson.

Pionjärerna har mött en viss skepsis när folk  – även de i branschen – fått syn på deras märkliga maskiner.

–  Jag fick höra ”hur vågar du köpa en sån?”, men de rösterna har tystnat nu, säger Lars Götesson.

– Man har fått höra”vad fan ska du ha en sån till” men nu är det mera ”hur har vi klarat oss utan”, tillägger Martin Olsson.

Trots att det bara finns en handfull spindelgrävare i Sverige tror både Lars Götesson och Martin Olsson att det finns jobb både åt dem och åt betydligt fler.

– Beställarna måste bara få upp ögonen för hur användbara spindelgrävarna är – de passar perfekt när det är trångt, bökigt och otillgängligt, säger Lars Götesson.

– De måste lära sig att tänka lite utanför den traditionella boxen, som till exempel att jag kan använda terrängen som den är istället för att bygga upp något provisoriskt och att  återställa det. Där finns nog stora besparingar i det, fyller Martin Olsson i.

Maskinen är betydligt vanligare i en del andra länder.

–  I Österrike är den lika vanlig som en hjullastare, säger Martin Olsson.

Den svenska spindelklubben är rätt liten än så länge, den senaste modellen 545X finns enligt uppgift bara i tre exemplar i Sverige.

Martin Olsson uppskattar dock att få köra en lite exklusivare maskin

–  Den är handbyggd och det har inte tillverkats mer än 6 600 exemplar sedan starten, säger han.

Sverige saknar en egen återförsäljare men både Lars och Martin är mer än nöjda med Truls Olav Østerbo, som utgår från Norge.

– Om något går sönder kan vi ofta fixa det själva, maskinerna är rätt lättskruvade, med standardkomponenter. Klarar vi inte det får vi tag på Truls  på tre röda sekunder och behövs det får man snabbt en schweizare i luren, säger Lars Götesson.

Men visst. Servicen är kanske inte är riktigt lika heltäckande som för en vanligare modell.

– Men det ingår i konceptet när man köper en udda maskin!

Se spindlarna i rörelse i klippet nedan!

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11