23948sdkhjf

Nytt Volvoprojekt för gruvindustrin

Ett nytt samarbete syftar till att minska både olyckorna och utsläppen i gruvindustrin.

Blekinge tekniska högskola (BTH), och Volvo Construction Equipment, (Volvo CE), tror att autonoma system och helt elektriska maskiner är lösningen på många av de problem gruvindustrin dras med.

För att få snurr på detta i en större skala ska de två företagen samarbeta i ett nytt projekt, stöttat av Vinnova.

En central del i projektet är BTH:s modell av digitala tvillingar – som ska kunna simulera olika effekter.

Det ska därmed bli möjligt att förutspå hur en tänkt produktlösning fungerar, och tanken är att använda detta arbetssätt för att minska både utsläppen och antalet olycksfall i gruvorna.

Detta blir en utmärkt möjlighet att visa och vidareutveckla de kunskaper som forskargruppen inom maskinteknik har utvecklat under de senaste 8–10 åren inom just digital modellering för produktutveckling,  säger projektledare Alessandro Bertoni, biträdande professor vid BTH, i ett pressmeddelande.

Inom industrin har man på senare tid försökt öka både produktiviteten och effektiviteten genom att satsa på till exempel digitalisering, elektrifiering och autonoma system.

Även gruvindustrin har nosat på denna typ av lösningar, och maskintillverkarna har börjat utveckla autonoma och elektriska maskiner.

Volvo CE arbetar intensivt med att realisera fullt ut elektrifierade autonoma lösningar för att minska utsläpp, öka arbetstagarnas säkerhet och skapa värde för kunderna genom att sänka driftskostnaderna, säger Andreas Hjertström, Advanced Engineering, Research Strategy Manager, Volvo Construction Equipment, i pressmeddelandet.

Det går alltså att köra både autonomt och på el, enligt pressmeddelandet är dock förståelsen låg för vad det innebär att skala upp detta till ett maskinnätverk och ett större samarbetssystem, inte minst när det gäller den  omgivande infrastrukturen.

–  Detta projekt kommer genom framtagandet av en digital tvilling, underlätta modellering, beslut och kvantifiering av, både direkta och indirekta, ekonomiska och miljömässiga styrkor, svagheter, hot och möjligheter. Vi vill med detta projekt bidra till ökat värdeskapande och förbättrad miljöprestanda för våra kunder och samhället i stort, säger Andreas Hjertström.

Parterna kommer att använda sig av de befintliga modeller, den simuleringsmiljö och det nätverk av intressenter som utvecklats av forskarna på BTH.

Tanken uppges vara att ta ett steg längre och försöka kvantifiera både fördelarna och riskerna med övergången till autonomi och elektromobilitet.

–  Vi har ett starkt och långvarigt forskningssamarbete med Volvo Construction Equipment och jag ser detta projekt som en möjlighet att ta ännu ett steg mot att etablera BTH som en av de största forskningsaktörerna inom simulering och digitalisering av produktutveckling, säger Alessandro Bertoni.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063