Gratiskartor från Lantmäteriet
Intresset för historiska kartor finns hos långt fler än släktforskare och historiskt intresserade. Lantmäteriet konstaterar bland annat att åtskilliga som köpt en fastighet ofta vill veta mer om dess historia – bland annat med hjälp av gamla kartor.
I många fall handlar det om kartor som närmast är att betrakta som konstverk. Framför allt finns dessa kartor i Lantmäteristyrelsens arkiv, ett av de fyra arkiv som nu ingår i tjänsten ”Historiska kartor” som sammantaget omfattar runt en miljon kartor och akter framtagna under perioden 1628–1928.
– Det är ofta där du hittar de riktigt vackra kartorna, sådana som man vill sätta upp på väggen. Vissa lantmätare var konstnärer och väldigt duktiga på detaljer, säger Lena Norberg, produktutvecklare på Lantmäteriet.
Tidigare har Lantmäteriet tagit ut en kostnad vid beställning av bilder från tjänsten ”historiska kartor”. Nu kan vem som helst utan kostnad beställa en högupplöst digital kopia på den karta som man sökt fram ur något av myndighetens fyra historiska kartarkiv.
Arkivets digra innehåll beror, enligt Lena Norberg, på att Sverige var tidigt ute med att kartlägga byarna och beskriva vem som äger vad.
– Det finns inte många länder i världen som har en så omfattande kartsamling som vi har i landet, säger Lena Norberg.
Gratiserbjudandet gäller dock inte utskrift av de valda dokumenten. Den som vill skriva ut en kopia över sin historiska karta gör det antingen via en egen skrivare eller via ett företag som kan skriva ut stora bilder. Det är inte en tjänst som Lantmäteriet erbjuder.
Tjänsten ”Historiska kartor” är inte helt färdigutvecklad och avsikten är att den ska vidareutvecklas under året, bland annat genom ett mer användarvänligt gränssnitt. Förhoppningen är också att kartbilderna, som i dag öppnas genom ett program som finns att hämta via Lantmäteriets hemsida, ska gå att öppna i pdf-format.