Kalla dem inte maskinförare!
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna, ME, företräder drygt 4 000 medlemsföretag – som tillsammans har cirka 21 000 anställda.
Det är en bransch som har mycket att göra just nu. Därför är det extra problematiskt att det bara blir svårare att hitta kompetenta maskinförare som kan göra jobbet, konstaterar ME:s vd Anders Robertsson.
– Vi arbetar för branschens utveckling framöver – då är det viktigt att säkra kompetensförsörjningen, förklarade han på eventet Framtidens maskinförare, som arrangerades av ME och ME-skolan, i samarbete med Ahlsell, den 11 februari.
En mycket konkret åtgärd vidtogs för flera år sedan – ME ansåg att det utbildades för få maskinförare och skapade därför den egna ME-skolan.
ME-skolan finns i dag på nio orter i Sverige, men de förare skolan levererar räcker inte långt, det gör inte heller de nybakade förare som det övriga skolväsendet spottar ur sig årligen – behoven är alldeles för stora.
ME jobbar därför även för att många fler ska välja yrket.
– Vi måste jobba med statusen på yrket och branschen, sade Anders Robertsson.
En maskinförare bör därför kallas vid sitt rätta namn – samhällsbyggare, förklarade han.
– De är inte bara samhällsbyggare utan även samhällsutvecklare.
– Vi kommer att vara en viktig del i omställningen till ett klimatsmart Sverige framöver och klarar inte våra medlemsföretag av det här då har vi problem.
Anders Robertsson noterade också att utan maskinförare blir det svårt att få till en klimatomställning i tid.
– Många ser maskinentreprenörer som de där som ”står i vägen” vid ett vägbygge men vi gör mycket mer än så – vi bygger Sverige, vi utvecklar Sverige och vi är en nyckelspelare för en väl utvecklad infrastruktur – det här är en framtidsbransch och en väldigt viktig bransch.
Mer läsning från Framtidens maskinförare – se länkarna nedan!
- ”Vi är branschen – vi samarbetar inte bara med den.” Läs mer HÄR!
- ”Jag föreslår att staten ska ha ett större inflytande.” Läs mer HÄR!
- ”Det här är inget projekt med ett start- och ett slutdatum, det är en kärnfråga vi alltid måste arbeta med.” Läs mer HÄR!